Toekomst zonder aardgas is dichterbij dan u denkt
Van de 2547 Limburgse TiP-burgerpanelleden is circa de helft niet bereid méér geld te betalen voor gas uit het buitenland, nu de gaskraan in eigen land verder wordt dichtgedraaid. Maar zijn ‘we’ dan wel bereid te investeren in het energieneutraal maken van onze huizen?
50 procent beantwoordt die vraag met ‘nee’, ervan uitgaande dat het volledig energieneutraal maken van een woning gemiddeld 20.000 euro kost. 9 procent is wél bereid dat bedrag te investeren. 29 procent gaat overstag als het goedkoper kan. 3 procent geeft aan al in een energieneutraal huis te wonen.
“De uitkomst van het onderzoek schetst een wat zwart-wit beeld; het lijkt er zo op alsof de bereidheid om te investeren in duurzame energie laag is, terwijl dat niet zo is”, zegt Robert der Vries van Hajnadi Klimaattechniek. “Lang niet iedereen kan zomaar 20.000 euro ophoesten. Je ziet ook dat als het goedkoper zou kunnen, opeens veel meer mensen bereid zijn te investeren in een energieneutrale woning. En je hoeft je woning natuurlijk ook niet van vandaag op morgen energieneutraal te maken”, gaat hij verder.
“Zie het liever als een voortdurende ontwikkeling, die begint bij goede isolatie. Daarmee kun je al snel duizend euro per jaar besparen. Goede isolatie is ook een must voor lagetemperatuurverwarming (LTV). Als je woning niet goed geïsoleerd is, gaat er simpelweg te veel warmte verloren om bijvoorbeeld een warmtepomp rendabel te maken. Als je woning gebouwd is vóór 2000, is de kans groot dat ze niet goed genoeg geïsoleerd is om haar volledig energieneutraal te maken”, schetst Robert de randvoorwaarden voor een energieneutrale woning.
Wat als je woning goed geïsoleerd is – hoe kun je dan verder besparen? “De eerste stap is om je huidige hr-ketel te combineren met een hybride warmtepomp, of – als je ketel 12 jaar of ouder is – deze te vervangen door een volledige warmtepomp. De elektriciteit die je warmtepomp en andere elektrische apparaten in huis nodig hebben, kun je opwekken met zonnepanelen, schetst hij de mogelijkheden.
“Voor warm water kun je ook denken aan een zonneboiler, die je net als een warmtepomp kunt combineren met je huidige HR-ketel. Voor de aanschaf van een warmtepomp en zonneboiler kun je subsidie krijgen”, geeft Robert een extra motivatie om voor een hybride oplossing te kiezen.*
* Let op: deze subsidieregeling loopt in 2021 af. Wacht dus niet te lang met de aanschaf van deze duurzame verwarmingsmiddelen.
Heeft de traditionele, gasgestookte cv-ketel zijn langste tijd gehad? “Dat kun je zeker stellen. We verwarmen nu al zo’n vijftig jaar onze woningen met gasgestookte ketels, en hoewel in de meeste woningen de verwarming nog steeds op aardgas werkt, zal dat over tien, vijftien jaar compleet anders zijn. Dat heeft alles te maken met de klimaatdoelen, verwijst hij naar het Akkoord van Parijs.
“Veel mensen vervangen momenteel hun oude hr-ketel nog door een nieuwe, maar steeds vaker adviseren we deze te combineren met een warmtepomp. Tegen mensen bij wie we een nieuwe hr-ketel installeren, zeggen we vaker dat dit waarschijnlijk hun laatste zal zijn”, vertelt Robert.
Maar de teloorgang van ‘gas’ is geen reden om nostalgisch te worden. “Hajnadi Klimaattechniek is opgericht toen Nederland massaal overstapte van kolen op gas. Nu stappen ‘we’ over van fossiele op duurzame energiebronnen. Het is simpelweg een kwestie van met de tijd meegaan”, besluit hij.