Storing? Neem direct contact met ons op!

Onze storingsdienst is 24 uur per dag bereikbaar.

(045) 545 1200

Heeft u vragen, opmerkingen of ontvangt u graag een vrijblijvende offerte?

Neem dan contact met ons op!

info@hajnadi.nl Langheckweg 13, Postbus 3003, 6460 HA Kerkrade Locatienummer 4235

Onze openingstijden

Van maandag tot en met vrijdag van 08.00 – 12.30 uur en 13.00 – 17.15 uur

Is mijn huis geschikt voor een warmtepomp?

Een warmtepomp is dé manier om uw woning energiezuinig te verwarmen. Maar niet elk huis is hiervoor geschikt. Leer of een warmtepomp mogelijk is in uw woning.

De warmtepomp is erg populair. Logisch, want u kunt er uw gasverbruik mee tot nul reduceren en zo flink besparen op uw energienota. Door de subsidie is de aanschaf van een warmtepomp extra aantrekkelijk. Er is echter ook een ‘maar’: een warmtepomp is niet geschikt voor iedere woning.

Goede isolatie belangrijk

De belangrijkste voorwaarde voor een warmtepomp is dat uw woning goed geïsoleerd is. Om uw woning op de juiste temperatuur te krijgen met een warmtepomp is het namelijk van belang dat er zo min mogelijk warmte verloren gaat. De aanvoertemperatuur bij een warmtepomp is niet hoger dan 55 graden Celsius, terwijl de aanvoertemperatuur bij ‘gewone’ verwarming zo’n 80 graden Celsius is. Deze vorm van verwarming noemen we ook wel ‘lagetemperatuurverwarming’ (LTV). In een woning die niet of slecht geïsoleerd is, gaat er simpelweg te veel warmte verloren om een warmtepomp rendabel te maken.

Bouwjaar als indicatie

Hoe weet u nu of uw huis geschikt is voor een warmtepomp? Veel valt af te leiden uit het bouwjaar van de woning.

Is uw woning gebouwd na 2000? Dan is uw huis in de meeste gevallen geschikt om te verwarmen met alléén een warmtepomp. Als uw woning gebouwd is tussen 1992 en 2000 in sommige gevallen ook, al is een hybride warmtepomp dan vaak een betere keus.

Woningen die tussen 1975 en 1992 zijn gebouwd, hebben vaak niet voldoende spouwmuurisolatie voor een warmtepomp, al is het wel mogelijk extra isolatiemateriaal toe te passen (na-isolatie). Woningen die tussen 1930 en 1975 zijn gebouwd, hebben meestal wel een spouwmuur, maar deze is niet geïsoleerd. Deze woningen moeten volledig worden geïsoleerd; niet alleen de muren, maar ook de vloer, het dak en de ramen.

Woningen gebouwd vóór 1930 hebben vaak geen spouwmuur, waardoor na-isolatie onmogelijk is. Wel is het mogelijk om de binnen- of buitenmuren te isoleren, al is dit een fikse en kostbare ingreep.

Het bouwjaar van uw woning is niet alleszeggend. Een huis kan immers ook later nageïsoleerd zijn, wat u kunt zien aan afwijkingen in de voegen. Naast isolatie zijn er nog enkele andere factoren die bepalen of een warmtepomp geschikt is voor het verwarmen van uw woning, zoals het type verwarmingssysteem dat aanwezig is.

Test

Er is ook een praktische test om te kijken of uw woning geschikt is voor een warmtepomp. Stel op een koude dag de watertemperatuur van uw cv-ketel in op 55 graden Celsius en zet de thermostaat op de gewenste temperatuur. Is het na 24 uur nog steeds behaaglijk warm in huis? Dan kunt u voorzichtig concluderen dat u uw woning kunt verwarmen met een warmtepomp.

Wilt u weten of en welk type warmtepomp geschikt is voor uw huis?

Neem dan vrijblijvend contact met ons op voor een passend advies.