Storing? Neem direct contact met ons op!

Onze storingsdienst is 24 uur per dag bereikbaar.

(045) 545 1200

Heeft u vragen, opmerkingen of ontvangt u graag een vrijblijvende offerte?

Neem dan contact met ons op!

info@hajnadi.nl Langheckweg 13, Postbus 3003, 6460 HA Kerkrade Locatienummer 4235

Onze openingstijden

Van maandag tot en met vrijdag van 08.00 – 12.30 uur en 13.00 – 17.15 uur

Het nieuwe beugelen; Wat het inhoudt en waarom een correcte aansluiting van uw rookgasafvoer zo belangrijk is

Ondanks dat steeds meer (nieuwbouw)huizen gasloze manieren gebruiken om te verwarmen, zoals bijvoorbeeld warmtepompen, worden nog altijd meer dan 90 procent van de woningen in Nederland verwarmd met gas. En waar gestookt wordt met gas, ligt het gevaar van koolmonoxide op de loer. Het hebben van een veilig gemonteerde rookgasafvoer is dan ook essentieel voor de veiligheid van de bewoners. Om het aantal ongelukken door koolmonoxide terug te dringen, mogen werkzaamheden aan gasverbrandingsinstallaties daarom vanaf 2022 alleen nog worden uitgevoerd door bedrijven die hiervoor gecertificeerd zijn en zijn zij vanaf januari 2023 ook nog verplicht om een CO-certificering te hebben.

Nieuwe basisvoorschriften voor een veilige montage

Vroeger werden de meeste afvoersystemen voor rookgas gemaakt van metaal of aluminium. Tegenwoordig zijn er ook veel kunststofsystemen op de markt beschikbaar. Elk materiaal moet op een andere manier gemonteerd worden. Deze wildgroei aan montage instructies vergrootte de kans op fouten, waardoor Rogafa, de branchevereniging voor fabrikanten van rookgasafvoersystemen besloot om voor de montage van rookgasafvoersystemen nieuwe basisvoorschriften te creëren. Hierbij adviseert Rogafa, voor de borging van een veilig werkend rookgasafvoersysteem om het rookgasafvoerkanaal te vervangen wanneer een ketel ouder dan 5 jaar is.

Het belang van ‘het nieuwe beugelen’

Sinds de nieuwe basisvoorschriften door Rogafa zijn samengesteld, wordt er veel meer aandacht besteed aan het veilig beugelen van rookgasafvoersystemen. Maar wat is dan nu de beste manier om een rookgasafvoer te installeren?

Rogafa heeft per materiaalkeuze en systeem een handige checklist samengesteld waarmee installatiebedrijven kunnen controleren waar een systeem aan moet voldoen. Hier staat bijvoorbeeld in waar en hoe vaak er gebeugeld moet worden. Ook wordt hierin beschreven dat het mengen van materialen en producten van verschillende fabrikanten niet mag.

Kunststof zet bijvoorbeeld uit als het warmer wordt en krimpt bij het afkoelen. Hierdoor ontstaat het risico dat de verbindingen loslaten en een lekkage van rookgassen en koolmonoxide kan ontstaan. Door hier het “nieuwe beugelen” toe te passen, kunnen dit soort risico’s worden voorkomen.

Kijk voor meer informatie op de Rogafa checklist voor de nieuwe beugelvoorschriften:
https://www.rogafa.nl/wp-content/uploads/2022/03/220104-rogafa-beugelvoorschrift-V2022.pdf

Wilt u bij Hajnadi een serviceabonnement voor uw cv-ketel aanvragen? Check dan uw rookgasafvoerkanaal aansluiting!

Is uw cv-ketel aan vervanging toe? Of wilt u uw cv-ketel voortaan door ons laten onderhouden middels een serviceabonnement? En is uw cv-ketel ouder dan 5 jaar?

Dan kan het voorkomen dat de montage van het rookgaskanaal niet meer voldoet aan de basisvoorschriften. In dit geval moet het rookgasafvoersysteem of de montage hiervan vervangen worden. Heeft u interesse in een serviceabonnement voor uw cv-ketel? Vul dan ons aanvraagformulier in en stuur ons foto’s van uw cv-ketel, aansluitingen en rookgasafvoer, dan kunnen wij u van het juiste advies voorzien en zult u nooit voor onaangename verassingen komen te staan!