Storing? Neem direct contact met ons op!

Onze storingsdienst is 24 uur per dag bereikbaar.

(045) 545 1200

Heeft u vragen, opmerkingen of ontvangt u graag een vrijblijvende offerte?

Neem dan contact met ons op!

info@hajnadi.nl Langheckweg 13, Postbus 3003, 6460 HA Kerkrade Locatienummer 4235

Onze openingstijden

Van maandag tot en met vrijdag van 08.00 – 12.30 uur en 13.00 – 17.15 uur

Haal méér uit uw zonnepanelen. Onze tips.

Heeft u al zonnepanelen op uw dak liggen? Dan bent u al goed op weg naar een duurzamer leven. Een deel van de door uw zonnepanelen opgewekte stroom wordt gebruikt in uw woning en het resterende deel kunt u salderen. Maar wat kunt u nog meer doen om nog meer uit uw zonnestroomsysteem te halen? Wij zochten het voor u uit!

Zonnestroomsysteem optimaliseren door middel van omvormers en optimizers

Wanneer we het hebben over zonnepanelen, dan bedoelen we eigenlijk het volledige zonnestroomsysteem, van zonnepanelen tot en met de omvormer (PV-systeem). Huishoudelijk apparaten werken op wisselstroom. De omvormer zet de gelijkstroom die vanuit de zonnepanelen gegenereerd wordt om aar wisselstroom. De kwaliteit van de omvormer is hierbij doorslaggevend om een zo hoog mogelijke opbrengst uit uw zonnepanelen te halen.

Naast een omvormer kan er ook nog een optimizer worden gekoppeld aan uw zonnestroomsysteem. Uw zonnestroomsysteem bestaat gewoonlijk uit een aantal zonnepanelen die aan elkaar geschakeld zijn. In een systeem zonder optimizer, is het zwakste paneel bepalend voor de prestaties van alle andere panelen. Met andere woorden, uw systeem is zo sterk als de zwakste schakel binnen dit systeem. Als één van uw zonnepanelen bijvoorbeeld een uur in de schaduw ligt, resulteert dit een verlaagde prestatie van alle panelen. Een optimizer kan dit probleem oplossen doordat deze de prestaties van individuele panelen monitort en zwakkere panelen tijdelijk uitschakelt, zodat de prestatie van uw andere zonnepanelen optimaal blijven.

Stroomverbruik nauwkeuriger afstemmen

Over het algemeen adviseert men om vooral in de daluren gebruik te maken van energie. Dit geldt echter niet als u een zonnestroomsysteem heeft! Overdag wordt binnen uw systeem de meeste energie gegenereerd door de zon. Voor u is het dus gunstiger om vooral overdag een wasje te draaien bijvoorbeeld. Zo gebruikt u overdag meer uw eigen opgewekte zonnestroom en hoeft u niets bij te kopen bij de energieleverancier. Duurzaam én beter voor uw portemonnee!

Zonnepanelen vies = minder rendement! Onderhoud uw zonnepanelen regelmatig

Net als uw huis of auto, is het belangrijk om uw zonnepanelen regelmatig te reinigen en onderhouden. In tegenstelling tot uw woning of auto hoeft dit echter niet wekelijks of maandelijks, maar het is slim om minstens één keer per jaar uw zonnepanelen te reinigen of te laten reinigen.

Ondanks dat uw zonnepanelen een glad oppervlak hebben, kan het zijn dat stof en vuil zich hechten aan de panelen. Ook weersomstandigheden kunnen van grote invloed zijn op hoe vuil uw zonnepanelen worden. De aanwezigheid van vuil, stof, vogeluitwerpselen en bladeren kunnen ervoor zorgen dat uw zonnepanelen minder goed zonnestralen kunnen opvangen. Hierdoor kunnen de zonnepanelen niet optimaal functioneren en haalt u minder rendement uit uw zonnestroomsysteem. Inspecteer dus minstens één keer per jaar uw zonnepanelen. Een regelmatige reiniging van uw zonnepanelen is zeker de moeite waard als u maximaal wilt profiteren van de zon!

Kunt u zelf gemakkelijk bij uw zonnepanelen komen? Dan kunt u uw panelen zelf reinigen met een zachte borstel, in combinatie met een biologisch schoonmaakmiddel.

Zijn uw zonnepanelen minder goed bereikbaar? Gebruik dan een waterspuit in combinatie met een uitschuifbare wisser.

Liggen uw zonnepanelen zo hoog dat u zelf niet het dak op durft? Ga dan het risico niet aan en neem een onderhoudscontract bij een gespecialiseerd bedrijf zoals Hajnadi om uw zonnepanelen te laten reinigen.