Storing? Neem direct contact met ons op!

Onze storingsdienst is 24 uur per dag bereikbaar.

(045) 545 1200

Heeft u vragen, opmerkingen of ontvangt u graag een vrijblijvende offerte?

Neem dan contact met ons op!

info@hajnadi.nl Langheckweg 13, Postbus 3003, 6460 HA Kerkrade Locatienummer 4235

Onze openingstijden

Van maandag tot en met vrijdag van 08.00 – 12.30 uur en 13.00 – 17.15 uur

Lagetemperatuurverwarming (LTV)

Bij lagetemperatuurverwarming (LTV) heeft het water in het systeem een lagere temperatuur dan bij traditionele centrale verwarming. Dat betekent dat het ‘gewoon’ lekker warm is in huis, terwijl u minder gas verbruikt. Bovendien is LTV goed voor de luchtkwaliteit in huis.

Terwijl bij traditionele centrale verwarming de aanvoertemperatuur van het water kan oplopen tot 80 of zelfs 90 graden Celcius (bij oudere systemen), is de temperatuur van het water bij LTV 25 tot 55 graden. Een zeer goed geïsoleerd huis kan daardoor veel efficiënter verwarmd worden. Dat scheelt behoorlijk in het gasverbruik én is goed voor het milieu.

LTV verwarmt veel geleidelijker dan traditionele centrale verwarming en de temperatuur in huis is veel constanter. Daardoor kan de thermostaat één tot twee graden lager dan u gewend bent. Daardoor bespaart u extra.

HR-ketel of warmtepomp?

LTV is alleen mogelijk in een zeer goed geïsoleerd huis. Anders gaat er simpelweg te veel warmte verloren om deze manier van verwarming rendabel te maken. LTV werkt in combinatie met de meeste HR-ketels en praktisch alle warmtepompen.  LTV levert het meeste rendement op in combinatie met een warmtepomp. LTV kan worden gekoppeld aan vloer- of wandverwarming, of aan speciale radiatoren: zogenaamde LT-convectoren.

LT-convectoren

Een LT-convector, of Low H2O-radiator,  is iets groter dan een traditionele radiator en bevat minder water. Door het grotere oppervlak, is er sprake van een betere warmteafgifte. Doordat de convector minder water bevat, kan dit sneller worden omgewarmd. Zo kan er bij een lagere aanvoertemperatuur van het water toch goed verwarmd worden.

LTV is ook mogelijk met conventionele radiatoren. Deze moeten dan worden uitgerust met zogenaamde radiatorventilatoren, die zorgen voor een snellere verspreiding van de warmte.

Vloer- of wandverwarming

LTV wordt in nieuwbouw, maar ook in grotere renovatieprojecten, vaak toegepast in combinatie met een warmtepomp en vloer- of wandverwarming. Vloerwerwarming werkt het beste bij een tegelvloer of stenen vloer. Laminaat, linoleum en parket zijn vanwege de lagere warmteweerstand vaak minder geschikt voor LTV.

Besparingen

Hoeveel u kunt besparen met LTV? Dat ligt eraan of u LT combineert met LTV-convectoren of met vloer-/wandverwarming. Bij LT-convectoren zijn de besparingen het hoogst. Het energieverbruik daalt het meest als u LTV combineert met een elektrische warmtepomp, ondanks het hogere elektriciteitsverbruik. Maar ook de combinatie met een HR-combiketel levert onder de streep besparingen op.

De elektriciteit die een warmtepomp verbruikt, kan duurzaam worden opgewekt door zonnepanelen.

We adviseren u graag over de toepassing van LTV in uw specifieke woonsituatie.

Neem dan contact met ons op voor een verkenning van uw mogelijkheden.