Vervang rookgasafvoer tegelijk met cv-ketel
Als er een nieuw cv-toestel wordt geplaatst, dient het rookgasafvoer- en luchttoevoerkanaal te worden aangepast aan de nieuwe situatie. Omdat de levensduur van een rookgasafvoerkanaal nagenoeg gelijk is aan de levensduur van een cv-toestel, is vervangen een praktischere en op termijn meestal ook voordeligere oplossing dan het aanpassen van het oude kanaal.
Oude ‘RGA’ niet geschikt voor nieuwe hr-ketel
De cv-ketel van een individuele woning in een appartementencomplex is meestal aangesloten op een collectieve rookgasafvoer (RGA). Deze afvoer moet periodiek geïnspecteerd, onderhouden en uiteindelijk vervangen worden. Het vervangen van conventionele ketels en vr-ketels door nieuwe hr-ketels bijvoorbeeld vraagt om het vervangen van de oude rookgasafvoer.
Een hr-ketel versnelt namelijk, door de condensatie van rookgassen, het corrosieproces in metalen rookgasafvoerbuizen. Daardoor kunnen deze gaan lekken en kunnen er rookgassen in de woning terechtkomen, wat kan zorgen voor koolmonoxidevergiftiging. Moderne rookgasafvoerbuizen zijn van dik aluminium, dat beter bestand is tegen corrosie.
Hr-ketel verstoort werking oude rookgasafvoer
Bovendien is een hr-ketel niet compatibel met traditionele rookgasafvoersystemen. Een hr-ketel voert gassen namelijk af met behulp van een ventilator, terwijl een traditioneel rookgasafvoersysteem werkt op basis van thermische trek.
Een hr-ketel verstoort de werking van deze oudere rookgasafvoersystemen, waardoor rookgassen in de eigen én andere woningen terecht kunnen komen. Dit betreft woningen die op hetzelfde rookgasafvoerkanaal zijn aangesloten, wat in de praktijk neerkomt op de boven- en benedenburen.
Het vervangen van conventionele en vr-ketels door hr-ketels vraagt dus altijd om vervanging van het rookgasafvoersysteem – niet alleen in appartementencomplexen, maar ook in ‘gewone’ woningen.
Ook gemoderniseerd RGA vervangen bij nieuwe ketel(s)
AOok als een rookgasafvoersysteem wél berekend is op een hr-ketel, en deze wordt vervangen door een nieuwe hr-ketel, is het verstandig tevens het rookgasafvoersysteem te vervangen. De levensduur van een rookgasafvoersysteem is namelijk nagenoeg gelijk aan de levensduur van een verwarmingsketel: namelijk 15 jaar.
In principe is het ook mogelijk het oude rookgasafvoersysteem te behouden, mits dit grondig wordt onderzocht en periodiek geïnspecteerd en onderhouden. De opgetelde kosten hiervan overstijgen op termijn de kosten die gemoeid zijn met de aanleg van een nieuw rookgasafvoersysteem, waardoor aanbevolen wordt om bij het vervangen van een cv-toestel standaard het rookgasafvoersysteem te vervangen.
Complexe situatie
Het vervangen van verwarmingstoestellen in appartementen levert een complexe situatie op, omdat ten eerste beoordeeld moet worden of de huidige situatie wel geschikt is voor moderne verbrandingstoestellen en welke aanpassingen eventueel moeten plaatsvinden.
Omdat er sprake is van aanpassingen in een collectief systeem, wat alle aangesloten woningen beïnvloedt, is het belangrijk dat VvE’s en appartementeigenaren zich afvragen wat de consequenties zijn voor het vervangen van één toestel. Alleen op die manier kan worden gezocht naar een oplossing die op de lange termijn voor iedereen een wenselijke situatie oplevert..
Als woningeigenaar of VvE kunt u bij ons rekenen op een advies dat u op lange termijn het meeste rendement oplevert.
Is of zijn uw cv-ketel(s) aan vervanging toe? Dan beoordelen we graag uw situatie. Neem daarvoor contact met ons op.