Storing? Neem direct contact met ons op!

Onze storingsdienst is 24 uur per dag bereikbaar.

(045) 545 1200

Heeft u vragen, opmerkingen of ontvangt u graag een vrijblijvende offerte?

Neem dan contact met ons op!

info@hajnadi.nl Langheckweg 13, Postbus 3003, 6460 HA Kerkrade Locatienummer 4235

Onze openingstijden

Van maandag tot en met vrijdag van 08.00 – 12.30 uur en 13.00 – 17.15 uur

Alarmsystemen

Zelf installeren of laten doen?

Als u uw woning of bedrijfspand wilt beveiligen met een alarmsysteem, staat u voor de keuze: ga ik het systeem zelf installeren of laat ik het aan een erkend installateur over?

Draadloos alarm ‘in principe’ makkelijk te installeren

Tegenwoordig zijn er naast bekabelde alarmsystemen ook draadloze alarmsystemen verkrijgbaar, die qua functionaliteit niet of nauwelijks onderdoen voor de oudere bekabelde systemen. Een van de grootste voordelen van een draadloos alarmsysteem is het installatiegemak. Een vakman heeft de klus in een handomdraai geklaard. Met de handleiding of een instructievideo erbij, is het zelfs mogelijk om zélf uw bij de bouwmarkt aangeschafte alarminstallatie te plaatsen.

Echter, of het nu uw privéwoning of een zakelijk object betreft: u kunt de installatie van uw alarmsysteem het beste aan de professional overlaten – óók in het geval van een eenvoudig te installeren draadloze installatie. Tijdens en na de installatie kunt u namelijk tegen allerlei onvoorziene problemen aanlopen, die mogelijk resulteren in beveiligingsrisico’s.

Mogelijke beveiligingsrisico’s

De eenvoudigste alarmsystemen werken met enkel detectoren op ramen en (buiten)deuren. Zodra er tevens bewegingsmelders en bewakingscamera’s om de hoek komen kijken, wordt de installatie al een stuk gecompliceerder. Hebt u bijvoorbeeld rekening gehouden met dode hoeken en de eventuele aanwezigheid van huisdieren? Een dode hoek kan ervoor zorgen dat bewakingsbeelden onbruikbaar zijn voor identificatiedoeleinden. En huisdieren die zich in de baan van een bewegingsmelder begeven, kunnen zorgen voor vals alarm. Zo zijn er nog wel meer zaken waar u rekening mee dient te houden bij het installeren en inregelen van een alarminstallatie.

Mogelijke garantie- en verzekeringsissues

Als u zelf een alarmsysteem aanschaft en installeert, hebt u weliswaar garantie op het systeem, maar niet op de installatie. Als er na enige tijd iets mankeert aan uw systeem, moet u zich tot de winkel of fabrikant wenden. Uw (inboedel)verzekering vereist waarschijnlijk ook een installatiecertificaat. Dat is wat anders dan een gecertificeerd alarmsysteem, dat getest en gekeurd is en aan bepaalde eisen voldoet. Uw verzekering wil namelijk ook graag zien dat uw systeem deugdelijk geïnstalleerd is.

Risicoklasse

Als u een zakelijk object wilt beveiligen, maar ook wanneer u een kostbare inboedel heeft, worden er door uw verzekeraar hogere eisen gesteld aan het alarmsysteem. Bovendien moet u naast elektronische maatregelen (alarminstallatie) ook andere maatregelen treffen, zoals organisatorische en bouwkundige maatregelen. Alleen een erkend installateur kan inschatten in welke risicoklasse u valt en welke bijbehorende maatregelen u dient te treffen.

U ziet: er zijn meer dan genoeg redenen om uw particuliere of zakelijke alarminstallatie te laten installeren door de vakman.

Wilt u meer informatie of advies voor de beste vorm van bedrijfs- of woningbeveiliging in uw situatie? Neem vrijblijvend contact met ons op.