Vaste airconditioning in uw woning
Welke soorten en typen airco’s zijn er?
Afgelopen zomer was het warm in Nederland – heel warm. Veel mensen schaften toen een mobiele airco aan, wat je een impulsaankoop kunt noemen. Omdat er nog meer hete zomers in aantocht zijn, is het wellicht verstandiger om u te oriënteren op vaste airconditioning voor uw woning. In dit artikel leggen we eerst uit wat airco doet en hoe het werkt. Daarna leggen we het verschil uit tussen centrale en decentrale airconditioning, en gaan we verder in op het onderscheid in single- en multisplitsystemen.
Wat doet en hoe werkt airco?
Airconditioning betekent in feite ‘luchtbehandeling’. Een airconditioner behandelt de lucht met als doel de luchttemperatuur en luchtzuiverheid binnenshuis te reguleren. Een airconditioningsysteem ontrekt in het koelproces vocht en vuil aan de lucht en is dus tegelijkertijd een luchtontvochtiger en -reiniger.
Airconditioning produceert geen koude lucht, maar onttrekt warmte aan de binnenlucht, die vervolgens wordt afgegeven aan de buitenlucht. Daardoor neemt de temperatuur binnen af. Dat onttrekken van warmte gebeurt door condensatie, of verdamping, van een koudemiddel.
Naast koelen kunnen moderne airconditioningsystemen ook energiezuinig verwarmen. Dankzij een omkeerklep kan de werking van het systeem eenvoudig worden omgekeerd. De airco fungeert dan in feite als warmtepomp, die warmte uit de buitenlucht haalt en binnen afgeeft.
Airco kan worden toegepast in een of meerdere ruimten, tot complete woningen aan toe.
Soorten en typen airconditioners
Er zijn diverse soorten en typen vaste systemen voor airconditioning. Ten eerste onderscheiden we centrale en decentrale systemen.
Wat is centrale airconditioning?
Bij centrale airconditioning wordt er op een centrale plaats in de woning een luchtbehandelingsunit geplaatst. Deze wordt met kanalen en roosters verbonden met de verschillende ruimten in de woning.
Vanwege het vele leidingwerk, wordt centrale airconditioning praktisch alleen maar toegepast in nieuwbouw en bij ingrijpende verbouwingen.
Wat is decentrale airconditioning?
Bij decentrale airconditioning wordt elk van de te koelen ruimten voorzien van een vaste binnenunit. Deze unit of units worden met kabels en koelleidingen aangesloten op een centrale buitenunit.
Vanwege het beperkte leidingwerk kan dit type airconditioning betrekkelijk eenvoudig worden toegepast in bestaande woningen.
Single- en multisplitsystemen
Bij decentrale airconditioning onderscheiden we verder singlesplitsystemen en multisplitsystemen. Dit onderscheid is gebaseerd op het aantal binnendelen dat is aangesloten op de centrale buitenunit.
Als er één binnenunit is aangesloten op de buitenunit, spreken we van een singlesplitsysteem. Een singlesplitsysteem is geschikt om één (kleine of grotere) ruimte te koelen of verwarmen. Bijvoorbeeld een slaapkamer of thuiskantoor.
Als er meerdere binnenunits zijn aangesloten op de buitenunit, spreken we van een multisplitsysteem. De verschillende binnendelen zijn apart te bedienen. Een multisplitsysteem is dé manier om meerdere ruimten te koelen of verwarmen. Al worden in sommige situaties meerdere singlesplitsystemen toegepast als alternatief.
Tot slot is er ook nog het zogenaamde VRF-systeem, dat wordt gebruikt voor het koelen en/of verwarmen van een groot aantal ruimten, meestal in utiliteitsgebouwen. Hierbij kunnen meerdere binnendelen op meerdere, gekoppelde buitendelen worden aangesloten. Sommige van deze systemen maken het mogelijk om in een gebouw gelijktijdig afzonderlijke ruimten te koelen of juist te verwarmen.
Welk soort aircosysteem is geschikt voor mij?
Zonder uw persoonlijke situatie en wensen te kennen, kunnen we geen pasklaar antwoord geven op de vraag welk systeem het beste bij u past. De keuze voor een aircosysteem hangt af van diverse factoren.
Factoren die een rol spelen zijn:
- Woont u in een (nog te bouwen) nieuwbouwwoning of in een bestaande woning?
- Uw woningtype (vrijstaand, 2-onder-1-kap, rijtjeshuis, appartement).
- Het aantal te koelen ruimten.
- Het benodigde koelvermogen, wat afhankelijk is van:
– de inhoud (m3) van de te koelen ruimten;
– de warmtefactor per ruimte (afhankelijk van de isolatie, het aantal ramen, soort dak en de aanwezigheid mensen en elektronische apparatuur).
- Of u naast koelen ook wilt verwarmen met airco.
- Uw wensen op het gebied van comfort en rendement.
- En niet te vergeten uw budget.
Zelf doen of laten installeren?
De handige doe-het-zelver kan bij de bouwmarkt zelf een aircosysteem kopen en installeren. Maar of dat verstandig is? Voor de ingebruikname van een airconditioningsysteem moet u in ieder geval een STEK-gecertificeerd installatiebedrijf in de hand nemen, dat uw systeem inregelt volgens de wettelijke voorschriften.
Wenst u meer informatie over airconditioning of vrijblijvend advies in uw woonsituatie?
Neem contact met ons op.