Storing? Neem direct contact met ons op!

Onze storingsdienst is 24 uur per dag bereikbaar.

(045) 545 1200

Heeft u vragen, opmerkingen of ontvangt u graag een vrijblijvende offerte?

Neem dan contact met ons op!

info@hajnadi.nl Langheckweg 13, Postbus 3003, 6460 HA Kerkrade Locatienummer 4235

Onze openingstijden

Van maandag tot en met vrijdag van 08.00 – 12.30 uur en 13.00 – 17.15 uur

Wordt uw woning ook zo warm in de zomer? Bekijk onze handige tips om uw woning koel te houden bij zomerse buitentemperaturen.

De Nederlandse zomers worden steeds warmer. Waar we vroeger alleen maar bezig waren met het warm houden van onze woning in de winter, moeten we nu ook aandacht besteden aan het koel houden van de woning tijdens hete zomers. Naast het aanschaffen van een airco, ventilator of warmtepomp (hiermee kunt u namelijk ook koelen) kunt u zelf gelukkig ook veel doen om de warmte buiten te houden. Hajnadi heeft een aantal praktische tips voor u op een rijtje gezet om deze zomer het hoofd koel te houden.

Tip 1: Houd de warmte zoveel mogelijk buiten

Wanneer u het binnenshuis koel wilt houden, is het belangrijk om de warmte zoveel mogelijk buiten te sluiten. Klinkt logisch toch? Zorg ervoor dat u uw woning tijdens de koelste tijdstippen goed doorlucht. Zet ’s avonds laat en ’s nachts de ramen open zodat de koele lucht uw woning in kan trekken. Zorg er wel voor dat u ’s morgens alle ramen en deuren weer sluit, want zo gauw het buiten weer warmer wordt verliest uw woning snel de koele lucht.

Heeft u zonwering, rolluiken of screens aan de buitenzijde van uw woning? Zonwering aan de buitenzijde van uw woning werkt 2 keer zo goed als zonwering aan de binnenzijde. Zorg er dus voor dat deze overdag volledig dicht zijn om de warmte zoveel mogelijk buiten te houden. Hoe minder warmte u binnenlaat, des te minder moeite hoeft u te doen om uw woning ’s avonds weer koeler te krijgen.

Heeft u geen zonwering buiten? Doe dan uw gordijnen, rolgordijnen of luxaflex dicht. Het liefst voordat de zon op het raam staat. Nog te heet? Dan kunt u overwegen om een schaduwdoek aan te brengen aan de zijden waar de zon het langste op de ramen staan.

Tip 2: Gebruik zo min mogelijk huishoudelijke apparaten die warmte afgeven

Wasje gedraaid? Hang dan uw was lekker buiten op. Een wasdroger geeft namelijk zeer veel warmte af. Beperkt dus activiteiten binnenshuis waar veel warmte gecreëerd wordt, zoals koken, strijken en het drogen van was in een wasdroger.

Tip 3: Té warm binnen maar toch frisse lucht nodig?

Hang dan een nat laken voor uw open raam. Omdat de warme lucht eerst door het natte doek komt, wordt deze door het vocht automatisch afgekoeld. Zo kunt u de lucht afkoelen voordat deze uw woning binnenkomt.

Tip 4: Kunt u niet goed slapen door de warmte?

Woelen en draaien in bed omdat u door de warmte niet comfortabel kunt liggen? Neem dan voor het slapen gaan even een koude douche. Een korte koude douche is vaak genoeg om uw lichaamstemperatuur te laten dalen zodat u beter en gemakkelijker in slaap kunt vallen. Denk ook eens aan satijnen, katoenen of linnen beddengoed. Deze soorten stof voelen koeler aan dan bijvoorbeeld polyester beddengoed. Alle beetjes helpen!

Tip 5: Groener is koeler!

Heeft u een tuin, terras of balkon? Dan geldt: groener = koeler! Hoe meer begroeiing u heeft, des te koeler het wordt. Beplanting rondom en tegen het huis kunnen flink wat warmte tegenhouden en maken de warmste dagen van het jaar een stuk aangenamer in huis.

Heeft u een plat dak? Overweeg dan om uw dak ook te vergroenen door middel van beplanting, zoals bijvoorbeeld sediumplantjes. Een groen dak vangt niet alleen water op, het kan ook veel extra verkoeling bieden in de zomer. Daarnaast draagt u met een groen dak bij aan een betere leefomgeving voor mens én natuur.

Tip 6: Maak slim gebruik van uw ventilatiesysteem of warmtepomp

Heeft uw woning mechanische ventilatie of balansventilatie? Dan kunt u die slim gebruiken om uw woning koeler te houden. Bij mechanische ventilatie kunt u overdag aan de zonkant roosters dichtdoen en aan de schaduwkant openzetten. Zo kan er minder warme lucht uw woning binnendringen. Heeft u balansventilatie met wtw? Dit systeem heeft vaak een bypass. Deze bypass kunt u inschakelen als het buiten koeler is dan binnen, bijvoorbeeld ’s nachts. De warmtepomp warmt de buitenlucht dan niet op voordat het naar binnen wordt geblazen. En andersom kunt u uw bypass uitschakelen als het buiten warmer is dan binnen. Via de wtw koelt de uitgaande lucht de binnenkomende lucht een beetje af.

Toch nog te heet in huis?

Kijk dan of u kunt investeren in een airco of in het verbeteren van de isolatie van uw woning. Voor meer informatie hierover kunt u uiteraard bij Hajnadi terecht.