Waterzijdig inregelen verwarmingsinstallatie vanaf 2019 verplicht voor bedrijven
Per 2019 bent u als bedrijf verplicht om uw cv-installatie waterzijdig in te regelen. Het waterzijdig inregelen van verwarmingsinstallaties is een van de verplichte maatregelen in het kader van de Wet milieubeheer. Deze maatregel kan zorgen voor een besparing tot maar liefst 25% op het gasverbruik.
Onbalans
Het gros van de cv-installaties is niet waterzijdig ingeregeld. Dat zorgt ervoor dat de radiator het dichtst bij de cv-ketel het meeste warme water krijgt, terwijl radiatoren die ver van de ketel af staan amper warm water krijgen. Door die combinatie van te warme en te koude radiatoren warmt een pand niet gelijkmatig op. Bepaalde ruimtes zijn zelfs niet of nauwelijks op temperatuur te krijgen. Dat gaat ten koste van het comfort en zorgt voor een onnodig hoog gasverbruik.
Waterzijdig inregelen
Waterzijdig inregelen is het instellen van de doorstroomopening per radiator, waardoor het warme water gelijkmatig over de radiatoren wordt verdeeld. Een radiator die zich dichter bij de cv-ketel af bevindt, moet een kleinere opening hebben dan een radiator verderaf. Bij een goed ingeregelde cv-installatie warmen alle radiatoren en ruimtes gelijkmatig op. Dat zorgt voor meer comfort en een lager gasverbruik.
Zelf inregelen of laten doen?
Waterzijdig inregelen kan met behulp van het voetventiel en/of het binnenwerk van de radiatorkraan. Een voetventiel dient u overigens niet te verwarren met een aftapper of afsluitdop. Deze afsluiters zijn niet geschikt om in te regelen. Een kleine, individuele cv-installatie zoals thuis kunt u vaak zelf waterzijdig inregelen. Het inregelen van grotere installaties in bedrijfspanden kunt u beter aan de installateur overlaten.
Laten inregelen
Er zijn verschillende methodes om een cv-installatie waterzijdig in te regelen. Wij hanteren de voorinstelmethode. Dit is een relatief snelle en betrouwbare methode, die óók kan worden toegepast als uw systeem buiten bedrijf is.
Een goed ingeregelde installatie zorgt direct voor meer comfort, terwijl u de investering binnen circa twee jaar heeft terugverdiend door de besparingen op uw gasverbruik. Bovendien voldoet u zo op dit punt aan de Wet milieubeheer.
Voorkom een boete
Wist u dat u vanaf medio 2019 zelf aangifte moet doen van de door u getroffen energiebesparende maatregelen? Als u de afgesproken maatregelen niet treft of meldt, kan u dit op een boete van de inspectie van de Omgevingsdienst komen te staan.
Hajnadi Klimaattechniek kan u helpen bij het waterzijdig inregelen van uw cv-installatie en bij het treffen van andere energiebesparende maatregelen.
Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie en advies.