Storing? Neem direct contact met ons op!

Onze storingsdienst is 24 uur per dag bereikbaar.

(045) 545 1200

Heeft u vragen, opmerkingen of ontvangt u graag een vrijblijvende offerte?

Neem dan contact met ons op!

info@hajnadi.nl Langheckweg 13, Postbus 3003, 6460 HA Kerkrade Locatienummer 4235

Onze openingstijden

Van maandag tot en met vrijdag van 08.00 – 12.30 uur en 13.00 – 17.15 uur

‘Jeugd heeft verkeerd beeld van monteursvak’

Jongeren lopen nu niet bepaald warm voor installatietechniek. En dat is eigenlijk best gek, want er is genoeg werk – nu en straks. De installatiebranche zit namelijk behoorlijk in de lift en staat te springen om goed personeel. Dat geldt ook voor Hajnadi Klimaattechniek.

We spreken Michel Reul, chefmonteur buitendienst. Hij is sinds 1995 werkzaam bij Hajnadi. Je mag hem dus gerust een oude rot in het vak noemen. Hoe verklaart hij het personeelstekort in de installatiebranche? “De jeugd heeft een verkeerd beeld van het monteursvak en is bang vuile handen te krijgen”, aldus Michel.

Vuile handen

Dat vraagt om opheldering. Een verwarmingsmonteur krijgt geen vuile handen? “Kijk maar”, laat hij zijn handen zien. “Vijftig procent van ons werk bestaat uit meten en regelen. En installaties zijn letterlijk en figuurlijk veel schoner geworden. Maar jongeren met affiniteit met techniek kiezen liever een andere richting”, denkt Michel, die de mavo en mts doorliep.

Je raakt nooit uitgeleerd

Michel hekelt het huidige onderwijssysteem. “Jongeren die tegenwoordig van school komen, zijn nog lang niet klaar voor de praktijk. Iemand die net zijn diploma heeft, loopt bij ons eerst een maand mee met een ervaren monteur. Bij gebleken geschiktheid, maakt iemand de keus: word ik service- of onderhoudsmonteur?” Eenmaal zelfstandig aan de slag, ben je nog niet klaar met leren. “In onze branche raak je nooit uitgeleerd”, vertelt Michel. “We krijgen continu bijscholing, bijvoorbeeld als een fabrikant met een nieuw toestel op de markt komt.”

Het leuke van het monteursvak

Wat vindt Michel zo leuk aan het vak van monteur? “Het leukste is de afwisseling. Je komt bij verschillende mensen over de vloer en komt telkens in andere situaties terecht. Elke dag is anders. Je geniet ook veel vrijheid. Natuurlijk, je hebt je planning. Maar je bent voortdurend onderweg en zelfstandig aan het werk”, vertelt hij.

Technische vaardigheden alléén niet genoeg

Omdat je zo veelvuldig in contact komt met mensen, moet je als monteur naast de nodige technische bagage ook beschikken over goede communicatieve en sociale vaardigheden. “Als je bij iemand aanbelt om een storing te verhelpen, is diegene vaak niet blij. Behalve om het probleem te verhelpen, ben je er ook om een luisterend oor te bieden. Als iemand je dan weer lachend uitlaat, haal je daar zelf ook voldoening uit. Uiteindelijk ben je er om mensen te helpen”, realiseert Michel zich.

De moderne monteur

Een huidige werkdag van Michel ziet er heel anders uit dan toen hij ooit begon. Zijn planning vindt hij op zijn iPad. Het invullen van werkbonnen gaat tegenwoordig volledig digitaal. Ook het eigenlijke werk is met de jaren ingrijpend veranderd. “Een cv-installatie van nu werkt heel anders dan vroeger. Daarnaast installeren en onderhouden we ook steeds meer airco’s, warmtepompen en zonnepanelen”, vertelt hij.

Zonnige toekomst

Omdat de markt voor duurzame energieopwekking alleen maar zal groeien, ziet de toekomst voor de installatiebranche er zonnig uit. Maar waarom zou je, met al die installateurs die om personeel staan te springen, juist voor Hajnadi kiezen? Michel weet wel waarom: “Je komt terecht in een collegiaal team. Je krijgt de kans voortdurend bij te leren en hebt genoeg doorgroeimogelijkheden. Hajnadi is bovendien een familiebedrijf en wordt gerund met het oog op de toekomst. Dat geeft je een bepaalde zekerheid”, besluit Michel.

We hebben op dit moment vier vacatures voor zowel startende als ervaren monteurs. Mogen we jou binnenkort verwelkomen als collega?

Bekijk hier onze vacatures.