Storing? Neem direct contact met ons op!

Onze storingsdienst is 24 uur per dag bereikbaar.

(045) 545 1200

Heeft u vragen, opmerkingen of ontvangt u graag een vrijblijvende offerte?

Neem dan contact met ons op!

info@hajnadi.nl Langheckweg 13, Postbus 3003, 6460 HA Kerkrade Locatienummer 4235

Onze openingstijden

Van maandag tot en met vrijdag van 08.00 – 12.30 uur en 13.00 – 17.15 uur

Hoe brandveilig is uw woning? En wat kunt u doen om brand in huis te voorkomen?

Sinds we meer zijn gaan thuiswerken vanwege COVID-19, is het aantal woningbranden aanzienlijk toegenomen. Vooral tijdens de koudere en donkere wintermaanden, waarin mensen nog meer stoken of voor de gezelligheid kaarsen aansteken, komen er meer woningbranden voor.

Brand in huis kan altijd en overal in uw woning ontstaan. Extra aandacht besteden aan de brandveiligheid van uw woning is dus heel belangrijk, ook al denkt u dat het u nooit zal overkomen. Een woningbrand veroorzaakt niet alleen grote schade aan uw woning of bezittingen, maar kan ook uw gezin en huisdieren in gevaar brengen.

Wilt u graag weten wat u zelf kunt doen om uw woning brandveilig te maken? In dit blog vertellen we over een aantal essentiële maatregelen die u kunt nemen die mogelijk levens kunnen redden.

Stap 1: Bepaal uw vluchtroute

Het is natuurlijk geen thema waar u graag met uw gezin over praat, maar toch is het slim om samen de beste vluchtroutes te bespreken in het geval van een woningbrand. Door rookontwikkeling bij brand kunt u de oriëntatie vaak totaal kwijtraken, zelfs in uw eigen huis.

Stap 2: Installeer en controleer uw rookmelders

Een absolute must voor de brandveiligheid van uw woning zijn rookmelders. Ze detecteren snel beginnende branden en kunnen levens redden. Wist u trouwens dat sinds 2018 rookmelders verplicht zijn in alle woningen? Zorg er dus voor dat u op verschillende strategische plekken in uw huis een rookmelder plaatst, zoals bijvoorbeeld in ruimtes die deel uitmaken van een vluchtroute, zoals de gang of overloop. Een rookmelder kan gemiddeld een oppervlak van 60 m2 bewaken. Plaats dus op elke verdieping van uw woning een rookmelder, en dan vooral bij ruimtes die veel elektrisch apparatuur bevatten, zoals bijvoorbeeld uw wasmachine of -droger. Controleer ook regelmatig de batterijen van uw rookmelders, om zeker te weten dat deze goed functioneren.

Stap 3: Controleer uw elektrische apparaten en bedradingen op defecten

Veel woningbranden ontstaan door defecte elektrische apparatuur. Vonken of kortsluiting zijn grote veroorzakers van brand. Kijk ook uw verlengsnoeren en de bedrading van uw elektrische apparatuur goed na op beschadigingen.

U bent ook vast in het bezit van een smartphone of tablet. U verwacht het misschien niet, maar telefoons en tablets die opgeladen worden met een adapter zijn steeds vaker de oorzaak van een woningbrand. Laad uw apparaten dus alleen op als u zelf ook in de buurt bent en zorg ervoor dat uw smartphone of tablet voldoende verluchting krijgt. Leg deze zeker niet onder kussens of op uw stoffen bank.

Stap 4: Zorg ervoor dat u goed functionerende brandblussers in huis heeft

De keuken, garage en de ruimte waarin de wasmachine en -droger staat zijn de meest voorkomende plaatsen waar een woningbrand ontstaat. Zorg ervoor dat u minstens deze ruimtes voorziet van een brandblusser. Zo kunt u bij kleine brandjes, zoals bijvoorbeeld wanneer de vlam in de pan slaat, zelf actie ondernemen en de brand blussen voordat deze overslaat naar andere objecten of ruimtes. Er bestaan verschillende soorten brandblussers, zoals poederblussers en schuimblussers.

Stap 5: Ga voorzichtig om met open vuur, zoals kaarsen en open haard

In de donkere dagen is het natuurlijk lekker vertoeven bij de open haard. Kaarsje aan en glaasje wijn erbij, u kent het vast wel. Echter zijn deze sfeermakers in huis een van de grootste brandgevaren. Brand alleen kaarsen als u thuis bent en zorg ervoor dat deze op een brandvrije ondergrond staan, uit de buurt van gordijnen en andere brandbare materialen. Vergeet ook vooral niet om de kaarsen te doven voor u naar bed gaat!

Een open haard is heel gezellig op koude en donkere dagen, maar vermindert de brandveiligheid van je huis drastisch. Zorg ervoor dat uw haard altijd goed afgeschermd wordt door middel van een vonkenscherm, zodat er geen vonken kunnen overspringen naar andere brandbare onderdelen van uw interieur, zoals houten meubilair of tapijten. Laat ook met regelmaat uw schoorsteen reinigen of controleren, om schouwbranden te voorkomen.

Een ongeluk zit altijd in een klein hoekje, óók bij brand. Met het toepassen van de juiste brandpreventie in uw woning en het vooraf bespreken van hoe te handelen in noodgevallen met uw gezin, kunt u zorgen voor een verminderd risico op woningbrand.

Want uw veiligheid staat boven alles!