Storing? Neem direct contact met ons op!

Onze storingsdienst is 24 uur per dag bereikbaar.

(045) 545 1200

Heeft u vragen, opmerkingen of ontvangt u graag een vrijblijvende offerte?

Neem dan contact met ons op!

info@hajnadi.nl Langheckweg 13, Postbus 3003, 6460 HA Kerkrade Locatienummer 4235

Onze openingstijden

Van maandag tot en met vrijdag van 08.00 – 12.30 uur en 13.00 – 17.15 uur

Heeft u rookmelders in huis? En wanneer is de laatste keer dat u uw rookmelders getest heeft?

In 70% van de woningen zijn één of meerdere rookmelders geinstalleerd. Maar wist u dat slechts 35% van de rookmelders niet altijd goed werkt? Dit kan komen door slijtage, stofophoping, een verkeerde montage of een lege batterij. Daarom is het heel belangrijk dat u ieder jaar uw rookmelders test, zodat u zeker weet dat ze in het geval van brand goed functioneren.

Rookmelders vanaf 1 juli 2022 verplicht

Dat rookmelders levens kunnen redden is een feit. Veel mensen hebben daarom al zelf rookmelders opgehangen in hun woningen of bedrijfspand. Vanaf 1 juli van dit jaar is het bovendien wettelijk verplicht om op elke woonlaag in uw woning en bij elke ruimte waar een vluchtweg doorheen gaat, rookmelders te hebben. Dit geldt voor zowel koop- als huurwoningen. Maar hoe weet u nou hoeveel rookmelders u precies nodig heeft voor uw woning? En waar moeten deze rookmelders precies geplaatst worden? En welke soorten rookmelders zijn er en welke is geschikt? Hajnadi vertelt u meer! Lees hieronder alles wat u moet weten om de juiste keuzes te maken.

Welke soorten rookmelders zijn er?
De meest voorkomende rookmelders voor u op een rijtje:

1. Optische rookmelders: De meest voorkomende rookmelders zijn optische melders. Deze werken met infraroodlicht om rook te signaleren en waarschuwt u bij rookontwikkeling.

2. Thermische rookmelders: De thermische melder, ook wel hittemelder genoemd, signaleert geen rook, maar gaat af bij een te hoge of zeer snel stijgende temperatuur. Deze worden vaak ingezet in de keuken, waar optische rookmelders vals alarm kunnen geven door stoom en damp van het koken.

3. Rookmelders op het lichtnet: Deze rookmelders zijn aangesloten op het lichtnet via een stroompunt in het plafond. Zo is de rookmelder niet afhankelijk van een batterij en wordt continu van stroom voorzien. In het geval van een stroomstoring neemt de backup batterij het over. Het voordeel van dit type rookmelders is dat u er minder omkijken naar heeft, omdat u de batterij niet zo vaak hoeft te vervangen.

4. Combimelders: Naast een rookmelder bevat de combimelder ook nog een koolmonoxidemelder.

Slimme rookmelders: De naam zegt het al; de slimme rookmelder waarschuwt u niet alleen met een geluidssignaal, maar laat u ook door middel van andere meldingen weten dat er brand is, bijvoorbeeld met een push melding op uw telefoon of via email, die precies aangeeft waar in uw woning rook, brand of een temperatuurstijging gemeten is. De slimme melder kan bovendien zo ingesteld worden dat deze zelf elektrische apparaten in de buurt kan uitschakelen, of bijvoorbeeld de rolluiken opent zodat u sneller kunt vluchten.

Naast de bovenstaande rookmelders bestaan er ook verschillende soorten rookmelder-systemen voor doven en slechthorenden. Deze maken gebruik van gekoppelde rookmelders, waarbij alle rookmelders in huis met elkaar in verbinding staan, in combinatie met accessoires zoals bijvoorbeeld een trilplaat voor onder een bed of stoel, of Strobe licht dat felle lichtsignalen afgeeft in het geval van brand.

Waar precies moet ik rookmelders plaatsen in mijn woning?

Rook stijgt altijd omhoog. Daarom is het belangrijk om uw rookmelder altijd aan het plafond te bevestigen. Zorg ervoor dat u de rookmelder in het midden van het plafond hangt op minimaal 30 centimeter afstand van een lamp en minimaal 50 centimeter van een muur of hoek. Zo kan de rookmelder het snelste alarm geven en wordt hij zo min mogelijk vervuild door stof van de lamp of muur.

Waar moet ik vooral geen rookmelders plaatsen?

Er zijn een aantal plekken in uw woning waar u beter geen rookmelders kunt plaatsen:

– Bij een ventilator of ventilatieopening
– Op een tochtige plek
– Boven de verwarming

Door de luchtstroming op deze plekken kan het gebeuren dat de rookdeeltjes de rookmelder niet kunnen bereiken, waardoor u niet of te laat gewaarschuwd zal worden voor de brand. Ook in de badkamer kunt u beter geen rookmelder plaatsen, in verband met stoom en vocht.

Hoeveel rookmelders heeft u precies nodig? Doe de online check!

Voor een optimale veiligheid in uw woning kunt u een handige online check doen via de Rookmelderwijzer: https://www.rookmelders.nl/rookmelderwijzer

Hiermee kunt u heel snel erachter komen hoeveel rookmelders u voor uw specifieke situatie nodig heeft.

Hoe onderhoud en test ik mijn rookmelder?

Test uw rookmelders elke paar maanden. Dit kunt u heel gemakkelijk doen door op de testknop van uw rookmelder te drukken en deze even vast te houden. Let bij het afgaan van het alarm er goed op dat u het signaal overal goed kunt horen. Ook wanneer er wanden of gesloten deuren tussen zitten. De geluidssterkte van een rookmelder alarm moet overal minimaal 75 decibel zijn. Dit kunt u gemakkelijk controleren door middel van decibel meter apps voor uw telefoon. Mocht u uw rookmelders toch niet overal goed horen vanwege de indeling van uw woning, dan adviseren wij om uw rookmelders aan elkaar te koppelen.

Indien uw rookmelders op batterijen werken, is het heel belangrijk om de batterijen regelmatig te controleren te vervangen. Batterijen voor rookmelders gaan gemiddeld één jaar mee. Handige tip: plak een datumsticker op de batterijen van uw rookmelders, zodat u precies weet wanneer deze voor het laatst zijn vervangen. Heeft u rookmelders die zijn aangesloten op het lichtnet? Check dan regelmatig de back-up batterijen!

Maak uw rookmelders regelmatig schoon. Vuil en stof kunnen zich ophopen rondom de sensoren van uw rookmelders en kunnen hierdoor vals alarm of juist geen alarm geven. Maak de rookmelders stofvrij met een stofzuiger of een licht vochtige doek.

Maak uw huis veiliger en check vandaag nog uw rookmelders! Heeft u nog geen rookmelders in huis en twijfelt u over welk systeem het meest geschikt is voor uw woonsituatie?

Neem dan contact op met Hajnadi en laat u adviseren over de beste brandbeveiliging voor uw woning.