Het einde van ISDN komt in zicht. Wat betekent dit voor uw alarminstallatie?
ISDN staat voor Integrated Services Digital Network en is een digitale communicatietechniek die begin jaren negentig door KPN werd geïntroduceerd. ISDN maakte het mogelijk om via één enkele aansluiting te bellen en te internetten tegelijkertijd en bracht hiermee een baanbrekende vernieuwing in de gegevensoverdracht via de telefoonlijn. ISDN maakte het bovendien mogelijk om meerdere fax- en telefoonnummers te voeren over één aansluiting en werd hierdoor al snel zeer populair in de zakelijke wereld. Ook de beveiligingsbranche omarmde ISDN als ideale oplossing voor de inbelverbinding voor alarmsystemen, die nu via de altijd beschikbare ISDN gecommuniceerd kon worden, in plaats van via de analoge netlijn. Zo kreeg men de betrouwbaarheid van een dure vaste lijn, tegen aanzienlijk lagere kosten.
Uitfasering ISDN-diensten KPN
Sinds de jaren negentig is er zeer veel veranderd in de communicatiewereld. Er zijn inmiddels tal van betere en goedkopere communicatieoplossingen op de markt, zoals DSL, glasvezel internet, GPRS, Voice over IP en All-over-IP, waardoor ISDN langzaam maar zeker overbodig is geworden. Ook steeds meer particulieren en bedrijven zijn gebruik gaan maken van bellen via internet, in plaats van analoog via een vaste lijn.
KPN is dan ook vanaf september 2019 begonnen met het uitfaseren van verouderde analoge diensten die onderdeel zijn van PSTN, het Public Switched Telephone Network, waaronder dus ook ISDN. Om te voorkomen dat in 2020 een groot aantal ISDN-klanten in de problemen zou komen, heeft KPN de uitfaseringsperiode uitgebreid tot 1 januari 2022. Vanaf 1 januari 2022 zal KPN volledig stoppen met het aanbieden van ISDN-diensten. Dit heeft grote gevolgen voor alarm- en beveiligingssystemen die gebruik maken van ISDN.
Alarminstallaties op analoge lijnen kunnen dan bijvoorbeeld geen doormelding meer maken naar alarmcentrales. Alarmopvolging is dan dus ook niet meer mogelijk. En wanneer uw alarmsysteem niet meer naar behoren werkt, dan voldoet uw pand mogelijk niet meer aan de eisen van uw verzekering. Alle redenen dus om snel uw alarmsysteem naar de nieuwste stand te brengen!
Gevolgen voor uw alarmsysteem
Door de uitfasering van ISDN moeten alarmsystemen die melden over ISDN-1, ISDN-2 of een meervoudige PSTN-aansluiting, zo snel mogelijk voorzien worden van een andere verbinding en/of overdrager. Indien uw alarmsysteem gebruik maakt van een ISDN-aansluiting, dan kan het goed zijn dat uw beveiligings- of alarmsysteem van de een op de andere dag niet meer functioneert. Om deze onwenselijke situatie te voorkomen is het belangrijk dat u snel handelt:
Stap 1: Controleer uw alarmaansluiting
Controleer eerst of uw alarmsysteem nog gebruik maakt van analoge en/of digitale diensten. Dit kunt u nagaan bij KPN of uw telecomprovider die via KPN de huidige ISDN-diensten afneemt. Deze informatie kunt ook op de facturen van uw telecomprovider terugvinden. Maakt uw alarmsysteem nog gebruik van ISDN-verbindingen? In dit geval moet u uw alarminstallatie snel laten aanpassen.
Stap 2: Raadpleeg uw installateur
Uw alarminstallateur kan u adviseren en helpen om over te stappen van uw analoge alarmsysteem naar een meer toekomstbestendigere manier van alarmoverdracht. Voor gevallen waar nu de alarmkiezer nog op ISDN is aangesloten, is alarmoverdracht over IP de meest voor de hand liggende keuze. Er zijn verschillende technische mogelijkheden om een analoge kiezer geschikt te maken voor een IP-alarmoverdrager, zoals bijvoorbeeld een analoog/IP-converter.
Maakt uw beveiligingssysteem nog gebruik van ISDN? Maak uw beveiligingssysteem nu toekomstbestendig met het juiste advies.
Elk beveiligingssysteem is maatwerk. Het verdwijnen van ISDN heeft voor elk alarmsysteem een andere impact en vergt dus ook een maatwerk oplossing. Wij zochten de beste oplossingen voor u uit.
Neem contact met ons op voor een persoonlijk advies en ontdek de mogelijkheden.