Bewakingscamera’s en privacy
Welke beperkingen gelden er voor cameratoezicht?
Cameratoezicht is een prima manier om uw persoonlijke eigendommen of zakelijke inboedel te beschermen. Bij het plaatsen van bewakingscamera’s, bent u vanwege de privacy van derden wel aan een aantal voorwaarden gebonden.
Toezicht houden mag wel, gluren niet
Ten eerste mag u een camerabewakingssysteem alleen installeren voor beveiligingsdoeleinden. Een camera enkel om de buren te begluren of toezicht te houden op de hele straat? Dat mag niet in het kader van de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp). Maakt de camera geen beeldopnamen, zoals een webcam die de beelden live naar uw smartphone streamt? Dan is de Wbp niet van toepassing. Maar dat wil niet zeggen dat u andermans privacy dan met voeten mag treden, bijvoorbeeld door de camera op iemand zijn huis te richten.
Bewaartermijn camerabeelden
Voor bewakingsbeelden geldt een wettelijke bewaartermijn van vier weken. Als deze termijn is verstreken, dienen de beelden permanent te worden gewist. Als de beelden deel uitmaken van een lopend (opsporings)onderzoek of als bewijsmateriaal kunnen dienen in strafrechtelijke vervolging, dan kan deze bewaartermijn worden opgeschort totdat het onderzoek of de procedure is afgelopen.
Maak cameratoezicht kenbaar
Overweegt u cameratoezicht? Denk er dan ook aan dat er kenbaar moet worden gemaakt dat er beveiligingscamera’s aanwezig zijn en wie verantwoordelijk is voor het toezicht, zodat iemand die meent dat het toezicht inbreuk maakt op zijn privacy weet waar hij terecht kan met zijn klacht.
Wilt u zeker weten dat uw beveiligingscamera’s de privacy van anderen niet schenden? Laat uw camerabewakingssysteem dan installeren door de professional.
Neem contact met ons op voor meer informatie.