Storing? Neem direct contact met ons op!

Onze storingsdienst is 24 uur per dag bereikbaar.

(045) 545 1200

Heeft u vragen, opmerkingen of ontvangt u graag een vrijblijvende offerte?

Neem dan contact met ons op!

info@hajnadi.nl Langheckweg 13, Postbus 3003, 6460 HA Kerkrade Locatienummer 4235

Onze openingstijden

Van maandag tot en met vrijdag van 08.00 – 12.30 uur en 13.00 – 17.15 uur

Hoe veilig is uw wifi thuis eigenlijk? Lees hier onze 5 tips om uw “smart home” nóg beter te beveiligen.

Maakt u gebruik van domotica in uw huis? Heel wat apparatuur in huis werkt tegenwoordig via wifi. Maar hoe veilig is dit? En hoe goed is uw domoticasysteem zelf beveiligd tegen hackers? Met onze zes tips kunt u zorgen voor een betere bescherming van uw wifi en slimme apparatuur en maakt u het hackers extra moeilijk.

Tip 1: Beveilig uw wifi-netwerk

De kans is groot dat uw netwerknaam de naam van het merk of modem bevat. Zo kan een hacker gemakkelijk zien welke trucjes hij moet uithalen om dat merk of type netwerk te hacken. Om dit te vermijden is het beter om een originele naam te bedenken voor uw draadloze netwerk. En met origineel bedoelen wij dan ook écht uniek, dus niet uw eigen naam of de naam van uw huisdier. Als u de mogelijkheid heeft om uw netwerk te verbergen voor anderen, maak daar zeker gebruik van. Iets wat niet zichtbaar is, kan ook moeilijker gehackt worden namelijk. Beveilig uw netwerk ook altijd met een uniek en complex wachtwoord en maak waar mogelijk gebruik van een WPA2-versleuteling in plaats van de verouderde WEP-versleuteling.

Tip 2: Creëer aparte netwerken

Al uw persoonlijke informatie en domoticasystemen op één netwerk zetten en gebruiken is nooit een goed idee. Zorg er daarom voor dat u een apart netwerk creëert voor bijvoorbeeld uw domoticasystemen dat volledig losstaat van het netwerk dat u gebruikt voor uw computer en smartphones. Maak ook zoveel mogelijk gebruik VPN-verbindingen om van buitenaf toegang te krijgen tot uw domoticasystemen. Zo is de communicatie tussen uw telefoon en domoticasysteem versleuteld en beveiligd.

Wij raden af om vanuit onbekende of openbare wifi-netwerken in te loggen op uw domoticasystemen, want u weet maar nooit wie er hier stiekem meekijkt.

Tip 3: Verander regelmatig uw wifi-wachtwoord

Gebruik nooit het wifi-wachtwoord wat standaard met uw systemen meegeleverd wordt, want de kans is groot dat deze wachtwoorden allang bekend zijn bij hackers. Pas daarom meteen uw wachtwoord aan en gebruik vooral nooit overal hetzelfde wachtwoord. Ook belangrijk is om met grote regelmaat uw wachtwoorden te veranderen om zo uw netwerk en systemen veilig te houden. Uw draadloze netwerk speelt vaak een sleutelrol in de algehele beveiliging van al uw systemen, dus zorg ervoor dat u zeker eens in de zoveel tijd uw router wachtwoord aanpast.

Tip 4: Updates zijn een must! Houdt uw beveiliging altijd up-to-date

U kent het vast wel: berichten op uw smartphone die u eraan herinneren dat er updates klaarstaan voor uw apps. Deze updates bevatten vaak belangrijke verbeteringen in de beveiliging, dus voer deze updates vooral door. Ook uw domotica-apparaten hebben regelmatig updates nodig. Goede domotica-merken geven met grote regelmaat updates uit om hackers zoveel mogelijk voor te blijven. Maak er daarom ook een gewoonte van om regelmatig na te gaan of er updates beschikbaar zijn voor elk toestel in uw woning dat met internet verbonden is.

Tip 5: Controleer uw logbestanden op ongewenst bezoek

Uw wifi-netwerk creëert logbestanden waarin elke activiteit op uw netwerk geregistreerd wordt. Controleer regelmatig deze logbestanden en ga na of er onbekende IP-adressen voorkomen op deze lijst. Ziet u een vreemd IP-adres? Dan kan het om een inbraakpoging van een hacker gaan. Verander in dit geval meteen uw wachtwoord en neem contact op met uw leverancier voor een extra beveiligingscheck.

Wilt u zeker weten dat uw smart home goed genoeg beveiligd is? Neem dan contact met ons op. Onze domotica-specialisten helpen u verder!