Storing? Neem direct contact met ons op!

Onze storingsdienst is 24 uur per dag bereikbaar.

(045) 545 1200

Heeft u vragen, opmerkingen of ontvangt u graag een vrijblijvende offerte?

Neem dan contact met ons op!

info@hajnadi.nl Langheckweg 13, Postbus 3003, 6460 HA Kerkrade Locatienummer 4235

Onze openingstijden

Van maandag tot en met vrijdag van 08.00 – 12.30 uur en 13.00 – 17.15 uur

Gestapelde bouw: opeenstapeling van mogelijke veiligheidsrisico’s

Bent u zich als appartementeigenaar of Vereniging van Eigenaars (VvE) wel voldoende bewust van de veiligheidsrisico’s rondom de gastoestellen en rookgasafvoer in uw flatgebouw? De praktijk laat zien van niet, weten wij uit eigen ervaring. En dat brengt veiligheidsrisico’s met zich mee, voor uzelf en uw medebewoners.

430.000 ‘gevaarlijke’ ketels

Koolmonoxidevergiftiging is een reëel gevaar, en een slecht onderhouden cv-ketel is een onderschatte risicofactor. Zo kwam energieleverancier NLE er door onderzoek achter dat 1,1 miljoen cv-ketels in Nederland ouder zijn dan 14 jaar, terwijl de meeste ketels na twaalf jaar aan vervanging toe zijn. Aan liefst 430 duizend ketels is zelfs nog nooit onderhoud gepleegd, terwijl dat wél nodig is voor het veilig functioneren van de ketel.

Gedeelde verantwoordelijkheid

Elke eigenaar van een appartement is verantwoordelijk voor zijn eigen gastoestel én voor de rookgasafvoer tot de schacht. Voor de gezamenlijke rookgasafvoer daarentegen is de VvE weer verantwoordelijk. Dat zorgt voor een lastige situatie. Op papier zijn gasketel en rookgasafvoer gesplitst, terwijl ze in de praktijk – letterlijk en figuurlijk – samenhangen.

Onwetendheid

Wat weinig appartementeigenaren weten, is dat niet zomaar elk type hr-ketel kan worden aangesloten op het rookgasafvoerkanaal in hun flatgebouw. Dat is wél een belangrijk aandachtspunt als de oude ketel moet worden vervangen. Ook tasten de meeste eigenaren in het duister over wanneer bijvoorbeeld een rookgasafvoerverbinding in de schacht het laatst is vernieuwd. Die onwetendheid kan leiden tot potentieel gevaarlijke situaties, waarbij koolmonoxide vrijkomt en zich verspreidt.

Integrale aanpak

Gasketels en rookgasafvoerinstallaties vragen om een integrale aanpak met het oog op onderhoud en vervanging. Een meerjarenonderhoudsplanning is een must en het is verstandig dat er één installateur in de hand wordt genomen voor zowel de individuele als de collectieve voorzieningen. Zulke integrale aanpak verkleint de kans op koolmonoxidevergiftiging drastisch en zorgt voor een overall toegenomen veiligheid in het flatgebouw.

Hajnadi, partner van de VvE

Hajnadi werkt voor diverse VvE’s en kan u volledig ontzorgen op het vlak van collectieve stookinstallaties, individuele cv-ketels, collectieve rookgaskanalen en méér. U kunt bij ons terecht voor zowel vernieuwing als onderhoud van uw bestaande installaties. Vanzelfsprekend zijn wij ons zeer bewust van de bijzondere veiligheidsaspecten rondom rookgasafvoeren in gestapelde bouw. Graag vertellen wij u meer hierover!

Neem contact met ons op voor meer informatie over duurzame energieoplossingen.