Storing? Neem direct contact met ons op!

Onze storingsdienst is 24 uur per dag bereikbaar.

(045) 545 1200

Heeft u vragen, opmerkingen of ontvangt u graag een vrijblijvende offerte?

Neem dan contact met ons op!

info@hajnadi.nl Langheckweg 13, Postbus 3003, 6460 HA Kerkrade Locatienummer 4235

Onze openingstijden

Van maandag tot en met vrijdag van 08.00 – 12.30 uur en 13.00 – 17.15 uur

Wat zijn optimizers? En wanneer heeft u ze nodig? Alle voor- en nadelen voor u op een rijtje.

Heeft u een zonnestroomsysteem in huis? Dan heeft u de term optimizer vast wel al eens voorbij zien komen. Maar wat is een optimizer nu precies en wat zijn de voor- en nadelen? In dit artikel vertellen we u wat een optimizer is en wanneer deze het beste gebruikt kan worden.

Wat is een optimizer?

Een zonnestroomsysteem bestaat uit verschillende onderdelen: de basis zijn uiteraard de zonnepanelen, aangevuld met een omvormer, kabels en het montagemateriaal. Bij sommige systemen wordt naast bovenstaande onderdelen ook nog gebruik gemaakt van een optimizer.

Bij de meeste zonnestroomsystemen vormen de zonnepanelen een serieel geschakeld systeem. Dit heeft als nadeel dat het gehele systeem enkel zo goed presteert als de zwakste schakel binnen dit systeem. Heeft u bijvoorbeeld een aantal zonnepanelen die deels in de schaduw liggen, dan neemt de opbrengst van uw gehele zonnestroomsysteem af. Optimizers maken het mogelijk om dit probleem te omzeilen.

Een optimizer kunnen we het beste omschrijven als een kastje dat tussen de omvormer en het zonnepaneel wordt geplaatst. Elk zonnepaneel krijgt hierbij zijn eigen optimizer. Dit noemen we ook wel een parallel geschakeld systeem. De optimizers delen het systeem als het ware op in meerdere lussen, ook wel strings genoemd. Dit houdt in dat de optimizer erop let dat het zonnepaneel optimaal presteert. Is dit niet het geval, dan schakelt de optimizer het zonnepaneel tijdelijk uit, tot het weer optimaal kan presteren. Per zonnepaneel wordt zo het maximale uit het paneel gehaald en kunnen de minder presterende zonnepanelen de totale energieopbrengst van uw zonnestroomsysteem niet beïnvloeden.

Wanneer moet u nu precies kiezen voor optimizers?

Heeft u bomen, een schoorsteen of andere zaken die ervoor zorgen dat er soms schaduw op uw dak valt? Dan is het verstandig om elk zonnepaneel te combineren met een optimizer. Zo kunt u het maximale halen uit uw zonnepanelen. Daarnaast kunt u met optimizers elk individueel zonnepaneel monitoren via de monitoringsapp.

Heeft u geen last van schaduw op uw dak of panelen? Dan is het niet nodig om uw zonnestroomsysteem uit te breiden met optimizers. U heeft dan namelijk geen “zwakke schakel” in uw zonnepanelen die de totale opbrengst omlaag brengen.

Optimizers of micro-omvormer? Wat zijn de verschillen en wat is beter?

Naast optimizers, bestaat er nóg een alternatief, namelijk micro-omvormers. Op zich lijken optimizers en micro-omvormers qua functie veel op elkaar. Ze voorkomen namelijk beide dat als er sprake is van schaduw op één of meerdere panelen dit invloed heeft op alle zonnepanelen. Het belangrijkste verschil is dat de optimizers worden aangesloten op de centrale omvormer van uw zonnestroomsysteem, waarin de zonnestroom wordt omgezet in wisselstroom. Micro-omvormers worden ook direct aangesloten op uw zonnepanelen waarbij de zonnestroom direct wordt omgezet naar wisselstroom. Met micro-omvormers heeft u dus geen centrale omvormer nodig, maar heeft u in plaats hiervan wel wat extra bekabeling op het dak. Ook micro-omvormers kunt u individueel monitoren via een app.

Welke oplossing beter is, hangt grotendeels af van de hoeveelheid ruimte op uw dak en de lay-out en grootte van uw zonnestroomsysteem. Bij de meeste zonnestroomsystemen moeten zonnepanelen dicht naast elkaar op het dak geplaatst worden om ze met kabels met elkaar én de centrale omvormer te kunnen verbinden. Met een micro-omvormer is het mogelijk om ook op andere plaatsen op uw dak zonnepanelen te plaatsen, omdat u geen grote centrale omvormer hoeft te monteren. Een nadeel van micro-omvormers is dat deze zich onder het zonnepaneel bevinden en dus lastig te bereiken zijn in het geval van reparaties.

Voor- en nadelen van optimizers

Een zonnestroomsysteem met optimizers is dus een slimme keuze wanneer er schaduw aanwezig is op uw dak. Optimizers hebben dus veel voordelen, maar zeker ook wat nadelen. Wij zetten ze hier voor u op een rijtje:

Voordelen:

  • Parallel geschakeld, dus minder last van schaduw
  • Maximaal rendement uit uw zonnepanelen halen
  • Mogelijk om de opbrengst per zonnepaneel te monitoren

Nadelen:

  • Duurder in aanschaf dan stringomvormer
  • Meer kans op storingen en reparaties door het grotere aantal onderdelen binnen uw zonnestroomsysteem
  • Moeilijk te repareren vanwege de locatie van de optimizers
  • Hogere opstartspanning nodig

Wanneer u kiest voor een zonnestroomsysteem, laat u dan vooraf goed adviseren door een zonnepanelenexpert. Deze kan met u meedenken over hoe u het maximale uit uw dak kunt halen, met de juiste materialen tegen een goede prijs en terugverdientijd.

 

Bent u op zoek naar het juiste advies? Neem dan contact met ons op!