Energielabel voor uw woning; Wat houdt het in en hoe belangrijk is het?
De naam zegt het al: een energielabel laat zien hoe energiezuinig uw woning of gebouw is. Tegenwoordig is energiezuinig leven steeds belangrijker geworden. Dit zien we ook terug in de woningmarkt. Woningeigenaren zijn sinds 2008 namelijk verplicht om bij de verkoop of verhuur een energielabel beschikbaar te stellen aan de koper of huurder. Dit geldt ook voor nieuwbouwwoningen.
Hoe energiezuinig een woning is, wordt weergegeven op een schaal van energielabel A tot en met energielabel G. Hier staat A voor zeer energiezuinig en G voor zeer onzuinig. Maar hoe komt u nu precies aan een energielabel? En als uw woning energielabel C heeft, hoe komt u dan van een C-label naar een A-label?
Waarom een energielabel?
Een energielabel geeft in één oogopslag aan hoe energiezuinig een woning of gebouw is. Door middel van dit duidelijke label wil de overheid eigenaren van woningen en gebouwen stimuleren om energiezuinige maatregelen te nemen. Denk bijvoorbeeld aan de installatie van zonnepanelen, zuinige cv-ketels of bepaalde vormen van isolatie.
Waar vind ik het energielabel van mijn woning en hoe belangrijk is het?
Wilt u het energielabel checken van uw huis of van een huis dat u wilt gaan kopen of huren? Dat kan gelukkig heel eenvoudig online. Bezoek energielabel.nl en vul uw postcode en huisnummer in. U krijgt dan direct het energielabel van desbetreffende woning te zien. Wel zo belangrijk om te weten als u op het punt staat om te kopen of huren! Zo krijgt u direct een indicatie van de mogelijke energierekening van het huis of appartement.
Ook wanneer u zelf uw woning wilt verkopen of verhuren biedt het energielabel meerwaarde. Een energiezuinig huis kunt u sneller, gemakkelijker en vaak voor meer geld verhuren of verkopen. Daarnaast geeft het energielabel aan op welke punten u uw woning nog energiezuiniger kunt maken.
Hoe vraag ik een nieuw energielabel aan?
Heeft u onlangs maatregelen getroffen om uw woning energiezuiniger te maken? En wilt u van energielabel C naar bijvoorbeeld energielabel B of A? Dan moet u het definitieve energielabel laten aanpassen en een nieuw energielabel aanvragen. Een erkende energieadviseur zal dan een inspectie uitvoeren in uw woning en het nieuwe energielabel bepalen. De energieadviseur bekijkt hierbij alle kenmerken van uw woning en bepaalt aan de hand van zijn bevindingen wat het nieuwe energielabel moet worden. De energieadviseur kijkt bijvoorbeeld naar de volgende 10 kenmerken van uw woning:
- Bouwjaar van de woning
- Type woning (bijvoorbeeld appartement, vrijstaand of hoekwoning)
- Soort glas
- Isolatie van de buitenmuren
- Dakisolatie
- Vloerisolatie
- Soort verwarming
- Soort warmwatervoorziening
- Ventilatiesysteem
- Zonnepanelen en zonneboiler
Bent u op zoek naar een erkende energieadviseur omdat u uw energielabel wilt laten vernieuwen? Bezoek dan https://epadviseurs.energieprestatie-adviesplatform.nl/ om een energieadviseur in uw regio te vinden en om een offerte aan te vragen.