Storing? Neem direct contact met ons op!

Onze storingsdienst is 24 uur per dag bereikbaar.

(045) 545 1200

Heeft u vragen, opmerkingen of ontvangt u graag een vrijblijvende offerte?

Neem dan contact met ons op!

info@hajnadi.nl Langheckweg 13, Postbus 3003, 6460 HA Kerkrade Locatienummer 4235

Onze openingstijden

Van maandag tot en met vrijdag van 08.00 – 12.30 uur en 13.00 – 17.15 uur

Concentrische rookgasafvoer als wapen tegen koolmonoxide

Koolmonoxide is een sluipmoordenaar. Bij het vervangen van oude cv-ketels door nieuwe HR-ketels, is het belangrijk de (collectieve) rookgasafvoer hierop aan te passen. Een oplossing hiervoor is de concentrische rookgasafvoer, die bewoners van appartementencomplexen extra veiligheid biedt.

Pijp-in-pijpsysteem

Concentrische rookgasafvoer betekent dat er sprake is van een zogenaamd ‘pijp-in-pijpsysteem’. De binnenste pijp is voor de afvoer van de rookgassen en de buitenste voor de aanvoer van verse lucht. Het is ook mogelijk de afvoer van de mechanische ventilatie via de binnenste pijp te laten verlopen. In feite worden rookgasafvoer en mechanische ventilatie dan gecombineerd. Mocht de binnenpijp lekken en er rookgas in de luchttoevoer belanden, schakelt het systeem zichzelf uit. Zo kan er praktisch nooit koolmonoxide in de woning belanden. Deze combinatie van concentrische rookgasafvoer met mechanische ventilatie is betrekkelijk nieuw.

Gevaar van roestvorming

Veel VvE’s vervangen hun oude VR-ketels door moderne HR-ketels. In dat geval moet in de regel ook de rookgasafvoer worden vervangen. “Oude afvoersystemen hebben de neiging te gaan roesten, omdat de rookgassen van HR-ketels door hun lagere temperatuur condenseren in het afvoerkanaal”, aldus Robert der Vries van Hajnadi Klimaattechniek. Als een afvoerkanaal doorroest, bestaat de kans dat er koolmonoxide in de woning lekt, met alle risico’s van dien.

Eenvoudig te realiseren

De combinatie van concentrische rookgasafvoer met mechanische ventilatie is in vrijwel alle appartementencomplexen te realiseren, ook als inpandige bouwkundige aanpassingen onmogelijk zijn. Concentrische rookgasafvoer is ruimtebesparend en eenvoudig te monteren, waardoor het systeem ondanks een hoger prijskaartje onder de streep toch vaak voordeliger uitvalt dan een traditioneel systeem.

Hajnadi Klimaattechniek is aangesloten bij het VvE InstallatieNetwerk Nederland en dé partij in het zuiden voor VvE’s.

Neem vrijblijvend contact met ons op voor advies.