Storing? Neem direct contact met ons op!

Onze storingsdienst is 24 uur per dag bereikbaar.

(045) 545 1200

Heeft u vragen, opmerkingen of ontvangt u graag een vrijblijvende offerte?

Neem dan contact met ons op!

info@hajnadi.nl Langheckweg 13, Postbus 3003, 6460 HA Kerkrade Locatienummer 4235

Onze openingstijden

Van maandag tot en met vrijdag van 08.00 – 12.30 uur en 13.00 – 17.15 uur

Cv-ketel: kopen of huren?

Als uw oude cv-ketel aan vervanging toe is, staat u voor de keus: koop of huur ik mijn nieuwe verwarmingsketel? Aan alle twee kleven voor- en nadelen. Wij zetten ze voor u op een rijtje, zodat u gemakkelijker kunt beslissen of u uw nieuwe cv-ketel gaat kopen of huren.

Cv-ketel kopen

Een nieuwe hoogrendementsketel (hr-ketel) kost u, inclusief installatie, al snel rond de 2000 euro. Een fikse investering, waar menigeen tegen opziet. Daar komen de kosten voor preventief onderhoud – 90 à 100 euro per jaar – nog eens bij. Natuurlijk kunt u ‘bezuinigen’ op de onderhoudskosten door geen periodiek onderhoud te laten uitvoeren. Maar dan bestaat het risico dat u vroeg of laat voor een dure reparatie komt te staan. Plus het gevaar van koolmonoxidevergiftiging ligt op de loer.

Voor- en nadelen van het kopen van een cv-ketel

Het kopen van een cv-ketel betekent voor veel mensen een relatief hoge uitgave. U bent wel direct zelf eigenaar van de ketel en komt – normaliter – de eerstvolgende jaren niet voor grote uitgaven te staan. Daarbij komt dat het kopen van een cv-ketel per saldo het goedkoopst is.

Het kopen van uw cv-ketel heeft niet alleen voordelen qua kosten. U geniet ook bepaalde vrijheden. Zoals de vrijheid om zelf te bepalen tot wie u zich richt voor onderhoud en reparaties. Maar u kunt ook zelf bepalen wanneer u de ketel vervangt door een nieuwe, zuinigere ketel of een warmtepomp.

Als u besluit geen onderhoudscontract af te sluiten, dan loopt u wel het risico dat u voor een (dure) reparatie komt te staan. Bovendien is het nog maar de vraag of u in het geval van een storing kunt rekenen op een goede en snelle service.

Cv-ketel huren

Als u opziet tegen de eenmalige grote uitgave, is het huren van uw cv-ketel een aantrekkelijk alternatief voor koop. Tenzij u een flexibele huurovereenkomst hebt, zit u met huren wel vaak jarenlang vast aan een huurcontract, waar u alleen door het betalen van een (hoge) boete vanaf komt. Huren is dus geen goed idee als u zich oriënteert op de aanschaf van een warmtepomp.

Hoewel het huren van een cv-ketel onder de streep duurder is dan kopen, hebt u zo wel helder zicht op de kosten. Voor een maandelijks vast bedrag hoeft u zich niet druk te maken om de kosten van onderhoud, reparaties en kapotte onderdelen.

Voor- en nadelen van het huren van een cv-ketel

Geen grote eenmalige uitgave, maar vaste maandelijkse kosten. Dat u dan per saldo duurder bent, moet u op de koop toe nemen. Het voordeel van huren is dat u niet voor (onaangename) verrassingen komt te staan, zoals de kosten wanneer een onderdeel kapotgaat. Een ander nadeel van huren is dat u vaak lang aan een contract vastzit. Dat kan een probleem zijn bij de verkoop van uw woning. Als u het contract niet kunt overdragen aan de koper, dan wordt u bij veel leveranciers gedwongen een (hoge) afkoopsom te voldoen.

Eindoordeel: cv-ketel huren of kopen?

Het kopen van uw cv-ketel is op de lange termijn financieel aantrekkelijker dan het huren ervan. Die conclusie staat niet in de weg dat het huren van een cv-ketel voor veel mensen een aantrekkelijke optie is, bijvoorbeeld vanwege de flexibiliteit en zekerheid.

Vergeet tot slot niet dat er grote prijsverschillen zijn tussen de aanschafprijs van verschillende cv-ketels. Ook de prijzen voor onderhoudscontracten kunnen enorm variëren. Oriënteer u daarom goed voor u overgaat tot de koop van een cv-ketel en het afsluiten van een onderhoudscontract.

Wij rekenen u graag voor wat de totale kosten zijn van het kopen of huren van uw cv-ket

Neem daarvoor vrijblijvend contact met ons op.