Storing? Neem direct contact met ons op!

Onze storingsdienst is 24 uur per dag bereikbaar.

(045) 545 1200

Heeft u vragen, opmerkingen of ontvangt u graag een vrijblijvende offerte?

Neem dan contact met ons op!

info@hajnadi.nl Langheckweg 13, Postbus 3003, 6460 HA Kerkrade Locatienummer 4235

Onze openingstijden

Van maandag tot en met vrijdag van 08.00 – 12.30 uur en 13.00 – 17.15 uur

Een schoon huis en gezonde lucht met een centraal stofzuigsysteem

Het wordt steeds vaker toegepast in nieuwbouw: een centraal stofzuigsysteem. Ook in bestaande woningen is het betrekkelijk eenvoudig om zo’n stofzuigsysteem te realiseren. Behalve voor gemak en een schoner huis, staat een centraal stofzuigsysteem ook voor schonere en gezondere lucht binnenshuis.

Een centraal stofzuigsysteem heeft zich in rap tempo ontwikkeld van luxegoed tot gemeengoed. Net zoals de centrale verwarming in de jaren 50 en 60. De prijs van een centraal stofzuigsysteem is ondertussen ook vergelijkbaar met het bedrag dat je neertelt voor een hoogwaardige cv-ketel. Dat is natuurlijk meer dan wat je betaalt voor een conventionele stofzuiger, maar centraal stofzuigen biedt dan ook tal van voordelen ten opzichte van ‘gewoon’ stofzuigen.

Voordelen centraal stofzuigen

Een centraal stofzuigsysteem is allereerst gebruiksvriendelijk. Je hoeft geen (zware) stofzuiger meer achter je aan te slepen die je meubilair en deurkozijnen beschadigt. In plaats daarvan plug je een stofzuigerslang in het ‘stofcontact’ en je kunt geruisloos stofzuigen. Want omdat de eigenlijke stofzuiger zich elders in de woning bevindt, is er geen motorgeluid hoorbaar. Het enige wat je hoort, is het haast serene geluid van de lucht die wordt afgezogen. Nu we het daar toch over hebben: de afgezogen lucht komt terecht in de centrale unit, die bijvoorbeeld op zolder staat. Daardoor worden er geen fijnstof of nare luchtjes terug de ruimte in geblazen, waardoor de luchtkwaliteit binnenshuis toeneemt. Dat is goed nieuws voor iedereen, maar vooral voor mensen met een allergie (huisstofmijt, hooikoorts) of een luchtwegaandoening zoals astma. Een centrale stofzuiger is bovendien krachtiger dan een conventionele stofzuiger, waardoor er sneller en beter kan worden schoongemaakt.

Waaruit bestaat een centraal stofzuigsysteem?

Een centraal stofzuigsysteem bestaat kort gezegd uit de centrale unit, een leidingennet, luchtinlaten (‘stofcontacten’), slangen en borstels/opzetstukken. De centrale unit met zijn motor wordt bijvoorbeeld op zolder geplaatst, in het verwarmingshok of een andere ruimte waar deze aan het zicht wordt onttrokken. Van daaruit worden leidingen getrokken naar de verschillende ruimtes. Deze leidingen komen uit op de stofcontacten, waar u de stofzuigerslang op aansluit. Hier kunt u net als bij een gewone stofzuiger een telescoopbuis of borstel aan bevestigen.

Past een centraal stofzuigsysteem ook in mijn woning?

Die vraag kunnen we haast blindelings met ‘ja’ beantwoorden, want een centraal stofzuigsysteem is praktisch overal toepasbaar: van klein appartement tot luxe villa. De grootte van uw woning is geen beperking, want de krachtigste stofzuigers zijn zelfs geschikt voor grote kantoorpanden. In een normale tot middelgrote woning echter volstaat onze kleinste en voordeligste machine.

Mechanische ventilatie en WTW

In een woning met mechanische ventilatie kan een centraal stofzuigsysteem worden gecombineerd met een installatie voor warmteterugwinning (WTW). De afgezogen warme lucht, die in de centrale unit verder wordt verwarmd, wordt dan benut om de inkomende buitenlucht te verwarmen. Zo gaat er minder warmte verloren, en dat merkt u op uw energierekening!

Geïnteresseerd geraakt in de voordelen van centraal stofzuigen?

Neem contact met ons op voor meer informatie.