Storing? Neem direct contact met ons op!

Onze storingsdienst is 24 uur per dag bereikbaar.

(045) 545 1200

Heeft u vragen, opmerkingen of ontvangt u graag een vrijblijvende offerte?

Neem dan contact met ons op!

info@hajnadi.nl Langheckweg 13, Postbus 3003, 6460 HA Kerkrade Locatienummer 4235

Onze openingstijden

Van maandag tot en met vrijdag van 08.00 – 12.30 uur en 13.00 – 17.15 uur

Ventilatiesysteem: de ‘longen’ van uw woning

Goede ventilatie zorgt ervoor dat de lucht in uw woning wordt ververst. Dat is belangrijk voor een aangenaam en gezond binnenklimaat. Hebt u een mechanisch ventilatiesysteem in huis? Voor een goede werking is het belangrijk het systeem goed te onderhouden.

Vervanging en onderhoud van uw ventilatiesysteem

Een mechanisch ventilatiesysteem – een systeem waarbij de lucht mechanisch wordt aan- en/of afgevoerd – moet net als uw cv-ketel worden onderhouden en op termijn zelfs worden vervangen. Als u in een moderne woning woont, is de kans groot dat deze voorzien is van mechanische ventilatie.

Voor het groot onderhoud van uw mechanisch ventilatiesysteem kunt u een onderhoudsabonnement afsluiten. Zo bent u verzekerd van een optimale werking van het systeem.

Is uw ventilatiebox ouder dan 15 jaar? Dan adviseren wij om deze te laten vervangen.

Het belang van goede ventilatie

Door dagelijkse activiteiten als douchen en koken stijgt de hoeveelheid vocht in huis. Schimmels tieren hier welig bij en houtrot ligt op de loer. Niet alleen door huishoudelijke activiteiten stijgt het vochtgehalte in de lucht. Door te ademen en transpireren alleen al komt er dagelijks ca. een liter vocht in de lucht. Door de ademhaling daalt bovendien de hoeveelheid zuurstof in de lucht en stijgt het CO2-gehalte: nóg een goede reden voor goede ventilatie. Verder dragen elektrische apparaten en huisdieren hun steentje bij aan luchtvervuiling in huis.

Vochtige en vervuilde lucht kan zorgen voor luchtwegklachten en verergering van allergische symptomen. Voor mensen met luchtwegproblematiek en allergieën is goede ventilatie dus extra belangrijk.

Ventileren door de jaren heen

Vroeger was ventileren vanzelfsprekend. Door naden en kieren waren de huizen zo tochtig dat er sprake was van natuurlijke ventilatie. Nadeel was natuurlijk dat het veel energie kostte om de woning te verwarmen.

Toen woningen minder tochtig werden, kwamen er ventilatieroosters in de raamkozijnen, waardoor er nog altijd sprake is van een natuurlijke aan- en afvoer van de lucht. Later kwam er een systeem waarbij de lucht nog altijd op een natuurlijke manier werd afgevoerd, maar mechanisch werd aangevoerd. Ook het omgekeerde werd mogelijk: een mechanische afvoer, maar natuurlijke toevoer.

Balansventilatie en warmteterugwinning

Tot slot is er balansventilatie, waarbij de lucht mechanisch wordt af- én aangevoerd. Deze gescheiden luchtstromen zijn perfect in balans, waardoor er sprake is van een consistente luchtkwaliteit in huis.

Balansventilatie kan bovendien worden gecombineerd met warmteterugwinning. Hierbij verwarmt de uitgaande lucht de verse binnenkomende lucht, zonder deze te vervuilen. Zo bent u verzekerd van schone, verse lucht in huis, met minimaal warmteverlies.

Wilt u meer weten over ventilatie of over warmteterugwinning?

Neem dan contact met ons op.