Storing? (045) 545 1200

24 uur per dag bereikbaar

Warmtepompen

Met een warmtepomp kunt u uw woning energie-efficiënt verwarmen én koelen. Ook zorgt een warmtepomp voor warm water uit de kraan. Warmtepompen worden dan ook steeds vaker toegepast als hoofdverwarming in nieuwbouwwoningen. Het is ook mogelijk een (hybride) warmtepomp te combineren met uw bestaande verwarmingsketel.

Wat is een warmtepomp?

 

Een warmtepomp is eenvoudig gezegd een pomp die warmte verplaatst van buiten naar binnen of andersom. Afhankelijk van het soort pomp, wordt er warmte onttrokken aan de buitenlucht, grond of aan het grondwater (bron). Die warmte wordt vervolgens binnen afgegeven aan de lucht en/of het water (afgifte).

 

Afhankelijk van de bron en afgifte, onderscheiden we lucht-luchtwarmtepompen, lucht-waterwarmtepompen enzovoorts. Een lucht-luchtwarmtepomp bijvoorbeeld - het meest voorkomende type - haalt warmte uit de buitenlucht en geeft die af aan de lucht binnen.

 

De werking van een warmtepomp kan ook worden omgekeerd, zoals in feite bij airconditioning het geval is. Een warmtepomp kan dus naast verwarmen ook koelen, door warmte aan de buitenlicht te onttrekken. En met water als afgiftesysteem, kan een warmtepomp ook gebruikt worden voor warm tapwater of vloerverwarming (in combinatie met een hydromodule).

 

Naast de bouwkundige mogelijkheden wordt de keuze voor een bepaald type warmtepomp dus vooral bepaald door de gewenste toepassing, ofwel de afgiftemogelijkheid. Wilt u alleen uw woning verwarmen of ook warm tapwater?

 

De voordelen van een warmtepomp

Er zijn verschillende redenen om te kiezen voor een warmtepomp. Zo springt een warmtepomp bijzonder efficiënt om met energie. Ook kunt u een (lucht-lucht)warmtepomp combineren met een ventilatiesysteem met warmteterugwinning voor het energie-efficient ventileren van uw woning

 

Een andere reden is de dubbele functie van een warmtepomp en de mogelijkheid om naast te verwarmen ook te koelen. Een warmtepomp houdt tevens de luchtvochtigheid op een aangenaam peil. Zo zorgt een warmtepomp alle seizoenen voor een comfortabel binnenklimaat.

 

Anders dan een gasgestookte cv-ketel werkt een warmtepomp op elektriciteit. Houd er daarom rekening mee dat uw gasgebruik zal afnemen, maar dat u méér stroom zult verbruiken. Door met zonnepanelen (pv-panelen) de elektriciteit op te werken die de warmtepomp verbruikt, kunt u uw woning energieneutraal verwarmen en koelen of zelfs helemaal klimaatneutraal maken.

 

Wilt u meer weten over de voordelen van verwarmen met een warmtepomp? Neem direct contact met ons op.

 

 

direct contact