Storing? (045) 545 1200

24 uur per dag bereikbaar

Ventilatie en luchtbehandeling

Natuurlijke ventilatie via roosters en klepraampjes alleen is al lang niet meer voldoende voor het goed ventileren van kantoren, scholen en woningen. Zeker in de goed geïsoleerde gebouwen van tegenwoordig, waarin elk naadje en kiertje is afgedicht. Mechanische ventilatie en balansventilatie bieden uitkomst en zorgen voor een continue aanvoer van schone, gezonde lucht.

 

Goede ventilatie is belangrijk

Op onder andere scholen en kantoren is goede ventilatie minstens zo belangrijk als in huis. Er bevinden zich meer mensen per vierkante meter in een ruimte, die ook nog eens geacht worden te presteren. Bij onvoldoende ventilatie hopen vocht en vervuiling zich op en neemt het zuurstofgehalte in de lucht af. Daar lijden de prestaties én gezondheid onder. Hoofdpijn, luchtwegproblemen en vermoeidheid zijn enkele van de gevolgen. Door geluiden van buiten, tocht en warmteverlies is een raam openzetten geen optie. Bovendien is dat slechts een tijdelijke oplossing.

 

Mechanische ventilatie en balansventilatie

Mechanische ventilatie - ventilatie met mechanische luchtafvoer - zorgt voor een continue luchtverversing door constant lucht uit de woning af te voeren. Verse (buiten)lucht komt dan op een natuurlijke wijze via roosters en (klep)ramen het gebouw binnen.

 

Balansventilatie is een bijzondere vorm van mechanische ventilatie, waarbij er niet alleen lucht wordt afgezogen, maar ook wordt aangevoerd. De term balansventilatie slaat op de balans in aan- en afgevoerde lucht.

 

Warmteterugwinning

Ventileren gaat onvermijdelijk gepaard met energieverlies. Warme lucht wordt afgevoerd en we halen de koude lucht van buiten in huis. Met warmteterugwinning (WTW) is het mogelijk dit energieverlies drastisch te beperken.

 

Balansventilatie is eenvoudig te combineren warmteterugwinning. De ventilatie-unit wordt dan voorzien van een warmtewisselaar, die de aangezogen koude lucht opwarmt met de afgevoerde warme lucht. Zo blijft tot maar liefst tachtig procent van de energie behouden en hoeft de verwarming minder hard te werken.

 

Installatie en onderhoud

Mechanische installatie werkt in principe beter dan natuurlijke ventilatie, mits het ventilatiesysteem goed is aangelegd en er regelmatig onderhoud wordt gepleegd.

 

Preventief onderhoud voeren wij uit conform ISSO-Publicatie 63, die richtlijnen geeft voor het beheer en onderhoud van (mechanische) ventilatiesystemen in woningen en woongebouwen. Bij het preventief onderhoud maken wij gebruik van een in eigen huis ontwikkelde poedertechniek.

 

Wilt u weten hoe we de luchtkwaliteit in uw gebouw kunnen verbeteren? Neem direct contact met ons op.

 

 

direct contact