Storing? (045) 545 1200

24 uur per dag bereikbaar

25 oktober 2018

 

De herfst en de huismijt

De herfst is weer begonnen. Dat betekent een hogere luchtvochtigheid in huis. De huisstofmijt, of kortweg huismijt, tiert hier welig bij. Mensen die zonder het te weten last hebben van huisstofmijtallergie, wijten klachten als een loopneus, hoestje en keelpijn vaak aan een verkoudheid of griep. Maar vaak is de huisstofmijt de boosdoener.

 

In de herfst neemt door een gebrekkige ventilatie de luchtvochtigheidsgraad in huis toe. De huismijt, die zich voedt met huidschilfers en voorkomt in onder andere hoofdkussens en matrassen, plant zich dan razendsnel voort. De huismijt is op zich een onschuldig beestje; het zijn de uitwerpselen die, bij inademing, voor een allergische reactie kunnen zorgen.

 

Ideale luchtvochtigheid

Met de juiste luchtvochtigheid in huis, krijgt u grip op de huisstofmijt en gaat u bovendien schimmelvorming tegen. Schimmels zijn, behalve een probleem op zich, een broeinest voor de huisstofmijt. Maar was is de ideale luchtvochtigheid in huis? De luchtvochtigheidsgraad in huis ligt idealiter rond de 50 procent, met een marge van 10 procent naar boven en beneden. Maar wat betreft de huismijt, is dit balanceren op een slap koord.

 

Bij een luchtvochtigheid van 55 procent is de huismijt namelijk al in zijn element. Terwijl u hem bij een luchtvochtigheid van 45 procent of lager al zogezegd de nek omdraait. Maar daalt de luchtvochtigheid beneden de 40 procent, dan kan de droge lucht weer voor luchtwegirritaties zorgen. Om de huisstofmijt te bestrijden én andere gezondheidsklachten te voorkomen, ligt de ideale luchtvochtigheid tussen de 40 en 45 procent.

 

Zorgen voor optimale luchtvochtigheid

U kunt de luchtvochtigheidsgraad in huis checken met een hygrometer, of vochtmeter. Maar hoe zorgt u nu voor een optimale luchtvochtigheidsgraad? Het effect van luchten, ofwel ramen en deuren openzetten, duurt maar kort. Terwijl met een goed ventilatiesysteem de lucht in huis 24/7 wordt ververst. Airconditioning is ook een goede manier om de luchtvochtigheid in huis te reguleren.

 

U kunt uw klimaatsystemen in huis ook een handje helpen. Bijvoorbeeld door de afzuigkap aan te zetten tijdens het koken, uw was buiten te drogen en douchewanden na het douchen te drogen met een trekker.

 

Overige maatregelen tegen de huismijt

Naast zorgen voor een optimale luchtvochtigheid, kunt u nog een aantal dingen doen om de huismijt dwars te zitten. Synthetisch beddengoed gebruiken, uw hoofdkussen en matras voorzien van allergeendichte hoezen, beddengoed regelmatig wassen op 60 graden en uw slaapkamer zoveel mogelijk stofvrij houden.

 

Wilt u meer weten over luchtvochtigheid en luchtbehandeling? Neem dan contact met ons op voor persoonlijk advies over uw situatie.

 

Sam der Vries

Hajnadi Klimaattechniek

 

Hajnadi Klimaattechniek BV

 

Adresgegevens

Langheckweg 13

Postbus 3003

6460 HA Kerkrade

 

Locatienummer 4235

Tel: +31(0)45 - 545 1200 info@hajnadi.nl

 

Openingstijden

Van maandag tot en met vrijdag van

08.00 - 12.30 uur en 13.00 - 17.15 uur